120 години храм „Свети пророк Илия“ Антон

120 godini cyrkva Anton1

На 20 юли на храмовия празник на църквата “Свети пророк Илия” в с. Антон бе отбелязана 120 годишнината от построяването на храма. Присъстваха кметът на община Антон Цонка Гешева, жители и гости на селото.

Отец х. Недко Бръмбаров извърши света литургия и благослови присъстващите. Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Антон изнесоха кратък рецитал по повода.

Приготвен бе и традиционният за празника курбан. Негови майстори бяха Любашка Петрова и Цветанка Динекова-Байловска, подпомагани от Павлина Банчева и Венетка Иванова. За празничния курбан бяха осигурени 5 овце.

 

 

Огнище на Христова вяра

120 godini cyrkva Anton

Изграждането на храм „Св. пророк Илия” в с. Антон започва през 1893 г. В близост до центъра на селото се обособява обширен двор, където започва градежът на храма. Строителството е поверено на майстор Никола Германов от с. Смолско, построил няколко църкви в района през Възраждането.

Църквата е трикорабна, с широк наос и свод, опрян на осем дървени колони – две в олтарното пространство, четири в средния кораб и още две, подпиращи балкона. За времето си черквата е с впечатляващи размери – 18,75 м. дължина, 7,70 м. ширина и височина над 10 м. Външните стени са почти изцяло каменни, с дебелина на зидарията от около 75 см.  В по-късно време в западния край на храма е издигната камбанария.

Храмът е окончателно завършен и снабден с църковна утвар, икони и потреби през 1895 г. Тържественото й осветяване става през 1897 г., когато е и дадено името на църквата – „Свети пророк Илия”. Свещеник по това време е отец Стефан Чобанов. Той ревностно и с голяма грижа към миряните изпълнявал своя дълг. Работи дълги години като учител по вероучение в местното училище. Създава ученическо християнско дружество.

За църквата през периода 1885 – 1905 г. са изработени иконите на Иисус Христос, Св. Богородица с Младенеца, Св. пророк Илия, Св. Йоан, Св. Григорий Богослов, Св. Архангел Михаил, Св. Димитър.

Иконостасът е изрисуван от Иванчо Неделев от с. Макоцево. Изографисани са библейски сюжети от Стария и Новия завет, може би единствените по рода си в България. Една от тези икони е „Тайната вечеря”, която е разположена в горния край на иконостаса. Рисуваните икони са от Самоковската школа.

Последният освен ремонт в църквата е извършен през 2013 г. по проект на общинската администрация. Подменени са осемте компрометирани от времето дървени носещи колони на наоса, обновено е подпокривното пространство и подовата настилка, стабилизирани са стените на сградата, прекаран е водопровод и канал, направено е отводняване на терена чрез дренаж и са изградени нови алеи за подход към храма, освежен е иконостасът и прилежащите му икони.

Свещенослужители в Антон през годините са били отец Никола Иванов, отец Стефан Чобанов, отец Никола Велев, отец Иван, отец Иван Нонков и йеродякон Павел, отец Иван Иванов. От 1990 г. до 2005 г. богослужението в храма се извършва от отец Йордан Петров Георгиев и отец Лазар. От 2005 г. службите в храма се извършват от ставрофорен свещеноиконом отец х. Недко Бръмбаров.

Добави коментар