111 години независима България честваха в Копривщица

22 септември 1908 – българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор.

Празничният 22 септември бе отбелязан подобаващо от копривщенци. Под патриотичните и маршови изпълнения на ученичeски духов оркестър към СУ “Любен Каравелов” протекоха честванията по случай Независимостта на България. Традиционният парад на униформата „България през вековете” бе представен от членове на РК „Традиция” Копривщица и гости от НК “Традиция” и оживи историческия площад „20-ти Април“.

Емблематичните за Копривщица Евлампия Векилова, придружена от топчиите и черешовото топче, преминаха с развятото българско знаме.

Парадът включваше разнообразие от облекла на войниците от Първото Българско царство, хайдутските дрехи от различните региони, въстаническите униформи на четниците от Априлското въстание, до войските от първата и втората световни войни. Пред паметника- костница на Априлци в центъра на града бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

С дълги и кръшни хора, много снимки с исторически преобразените герои, завърши празничният 22 септември.

Димитрина Орашъкова