1 ноември – Ден на народните будители

НЧ „Отец Паиций“ Смолско

Среща с поезията на Антоанета Кафеджиева

На 1 ноември читалище „Отец Паисий“ – Смолско и Клубът на пенсионера в селото отбелязаха Деня на народните будители и патронния празник на читалището със специално тържество. 

Гости на празника бяха кметският наместник Вълко Митков и председателят на пенсионерския клуб Георги Балканджиев.

За случая домакините бяха поканили младата авторка Антоанета Кафеджиева, за да се срещнат с нейната поезия. Ренета Атанасова представи нейната поетична книга „Непознатата в мен“. В непринуден разговор авторката сподели колко се вълнува от тази среща, тъй като детството й е преминало в това село. По този повод тя прочете някои от своите творби, посветени на детските неувяхващи спомени, на завръщането в старата къща, на семейството си. Всички присъстващи бяха очаровани от нейните откровения и пожелаха да получат книги с автограф.

Председателят на читалището Димитър Андреев подари на двете дами цветя. Той прочете стихотворението си „Жена“, което само преди месец спечели първа награда в поетичния конкурс, организиран от читалищната библиотека в Златица. Малката Цветелина Пожарова изпълни стихотворение за народните будители

Тържеството продължи с изпълнения на женската певческа група към читалището, с ръководител Любомир Димитров и с много празнично настроение.

НЧ „Светлина 1910“ Душанци

Засаждане на дръвчета в чест на будителите

Началото на новия месец бе белязано с инициатива на читалищното ръководство и кметство Душанци по повод 1 ноември – Денят на народните будители. Денят на големите българи в Душанци започна със засаждане на редки дървесни видове в двора на църквата, в чест на будителите от Душанци – Тодор Душанцалията, Димитър Оджаков, д-р Маньо Стоянов, Никола Балов и др. Празникът продължи с тържествена вечер, посветена на откриването на новия сезон на всички самодейни състави към читалището. Имаше поздравителни адреси и поздравления, от Вера Бойчева – кмет на с. Душанци и Кристина Петкова – председател на читалище „Светлина 1910″. Прозвучаха прекрасните нови стихове на младата, но много талантлива поетеса – Диана Кънева. Имаше много изненади и празнични емоции.

Галя Дойчинова – библиотекар в НЧ“Светлина 1910″ – с. Душанци

НЧ „Христо Ботев 1925“ Антон

Тържествен спектакъл

На 31октомври антонското читалище привлече вниманието на общността с тържествен спектакъл по случай Деня на народните будители. Съорганизатори на събитието бяха Община Антон и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. С музика, танц и стихове на сцената оживя епохата на Българското възраждане. Артистите умело пресъздадоха килийното и взаимно училище – люлка на просветителското дело. В рецитала не бе пропуснат нито един виден будител – от Светите братя до именития поет Тодор Влайков, всеки живот и дело дало тласък на възрожденската идея. Спектакълът завърши тържествено с химна на Република България и развяващи се трибагреници. Кметът на Община Антон Цонка Гешева, поздрави учителите, самодейците и читалищните дейци, наричайки ги „наследници на будителското дело“.

Марина Стефанова

НЧ „Труд и постоянство 1901“ Челопеч

Българинът, с когото се гордея

На 31 октомври в клуба на Читалище „Труд и постоянство – 1901″ – с. Челопеч се проведе тържество, в памет на народните будители. В него освен челопечани, участие взеха и самодейци от Мирково.

Тържеството започна с диалог между най-малкия участник – петгодишния Николай Алексиев и „бабата“ Ненка Алипиева, по стихотворението „Училище“ на Иван Вазов. На публиката бяха представени и презентации, посветени на великите синове на България. Секретарят на читалището Мария Луканова и председателят Радка Костова прочетоха приветствия към гостите и празнични слова за будителите, изпълнени с патриотични чувства. Ученици от началните и средните класове рецитираха стихове, с които изразиха почитта си не само към някогашните, но и към съвременните народни будители. Радка Костова поднесе цветя на дългогодишни училищни и читалищни дейци, както и на представители на община Челопеч, присъстващи на тържеството. Писателката Виолета Овчарова също отдаде значимото на днешните будители измежду присъстващите, подарявайки им по една своя книга.

Бяха прочетени поздравителни адреси от кмета на община Челопеч инж. Алекси Кесяков и от зам.областния управител на Софийска област инж. София Торолова, доскорошен председател на Читалището.

При организирането на тържеството, читалищните дейци бяха приканили учениците и гражданите да проявят творчество и патриотизъм и да напишат творби на тема: „Българинът, с когото се гордея“. На празничната вечер бяха представени 5 творби. Всеки един от авторите получи от председателя на читалището по една книга.

След тържествената част, библиотекарят Иглика Петрова прикани гостите да разгледат изложбата, разказваща за делата и живота на народните ни будители.

Добави коментар