Юношеска формация „Копривщенчета“ с участие във Фестивала „Столетово пее и танцува“

На 26 юни юношеска формация „Копривщенчета” към НЧ „Хаджи Ненчо Палавеев 1869” Копривщица, с ръководител Димитрина Орашъкова, взеха участие в Национален фолклорен празник „Столетово пее и танцува”. Юнските горещини не попречиха на балканджийските деца да покажат красотата и пъргавината на шопския фолклор. Неуморни и усмихнати те разтърсиха нажежената от емоции сцена. Младите копривщенски самодейци получиха бурни аплодисменти и грамота за своето представяне, както и плакет-сувенир за спомен от фестивала.

Празникът се провежда за 13 път и винаги през юни. Участниците бяха от близо и далеч: с. Богдан, гр. Карлово, с. Дълго Поле, с. Брестовица, с. Соколица, с. Ковачите, с. Крум, с. Полско Пъдарево и др.

Тази година събитието се проведе в чест на 190-годишнината от рождението на патрона на селото – генерал Николай Столетов, командир на българското опълчение в Освободителната руско-турска война. А мото на фестивала бе „Нека запазим нашите български традиции и фолклор, за да пребъдат във времето!”.

Звуците на народната музика и кръшните хора се виха до тъмни доби, а публиката гледаше и се радваше на талантливите участници.
Димитрина Орашъкова