Ще бъде осигурен автобусен транспорт до София и обратно

На 6 февруари в заседателната зала на община Пирдоп се проведе работна среща във връзка с проблема за транспорта на седемте общини в района. Участие в срещата взеха кметовете на общините Антон, Пирдоп, Златица, Мирково и Чавдар – Стоян Гарчев, Ангел Геров, инж. Магдалена Иванова, Цветанка Йотина и Пенчо Геров, зам.-кметът на община Пирдоп Вера Бойчева, кметът на Душанци Валентин Петров, секретарят на община Копривщица Николай Карагьозов, Петър Асенов – пълномощник на Ангкор Травел ЕООД.

До срещата се стигна след като няколко от фирмите, обслужващи линиите между отделните населени места в района и София отказаха да ги изпълняват. Причина за това те посочват, че не е икономически изгодно. Със спирането на отделните линии, обаче, се стига до спиране на достъпа на хората в района до обществен транспорт. В част от хората в района дори се наблюдава и нарастване на напрежението поради липсата на автобуси. Зачестили са случаите на оплаквания в общините, както и в социалните мрежи хората изразяват своето недоволство от липсата на автобусен транспорт. Недоволство в хората се натрупа още и при честата смяна на автобусните линии от страна на всички транспортни компании. Без предварително уведомление те спираха линии с оправданието, че не им е икономически изгодно. За да се справят с проблема и да има вътрешни линии, част от кметовете в района поискаха от страна на областния управител на София област обявяване на спешна мярка за транспорта. Чрез нея те са обявили процедура за избор на изпълнител на обществения транспорт за срок от 6 месеца.

По време на срещата в Пирдоп, ръководствата на общините заявиха, че е от особена необходимост да има обществен автобусен транспорт. Те заявиха своето желание той да се задържи, като предварително обявените автобусни линии да се изпълняват коректно от страна на фирмата. Те изразиха също и готовността си да дофинансират дейността на фирмата с цел да се избегне повторно ескалиране на проблема. Основният дебат по време на срещата бе за часовия пояс, в който да се движат автобусите. След разговори, бе постигнато следното решение: сутрин в 6:30 ч. от Копривщица през Антон да тръгва малък автобус на фирма Ангкор, който в 7:10 ч. да пристига в Пирдоп на площад „Скалата“. В 7:00 часа, от Душанци ще тръгва голям автобус за София, като в Пирдоп в 7.10 ч., пътниците за Златица, Челопеч, Чавдар, Мирково и/или София ще се качват на него. Този автобус ще се връща обратно от София в 17.30 часа, като в Пирдоп ще прекачва пътници за Душанци, Антон и Копривщица.

От София до Копривщица в 9:15 ч. ще тръгва малък автобус, който ще пътува обратно в София в 13:00 ч. Също така ще има и промяна на обедните автобуси, които обслужват транспортна между населените места в Средногорието. Тези автобуси ще се движат от понеделник до петък. През събота и неделя ще има един автобус сутрин от Средногорието до София и един от София към Пирдоп вечер. В съботния ден, автобусът ще бъде с по-малко места, а в неделния ден ще бъде с повече места.

Очакванията на кметовете и превозвача са тази транспортна схема да заработи максимално бързо. Двете дати, които бяха посочени това да се случи бяха 9 или 11 февруари. След официалното излизане на разписанието, то ще бъде качено на интернет страниците на общините, както и ще бъде разлепено на информационните табла и автобусните спирки.