„Шарени мъниста“ – Със златен медал

ZlatoShareniMynista

От 6 до 9 юли детска фолклорна група „Шарени мъниста“ към читалище „Напредък 1869“ – Пирдоп участва в VIII Европейски Шампионат по фолклор, който се проведе в  Несебър. Групата бе от 16 деца, от които 6 са за първа година при нас и това им бе първо участие в конкурс.

Нашите изяви бяха на сцени в Поморие и Св. Влас.

Изпълнихме песните „Дзън, дзън, Ганке ле“, „Пойдох, поведох“ и „Зарад тебе, моме, мори“ , като се състезавахме в категория „Автентичен фолклор“. За наша голяма радост групата получи Златен медал и титлата „Европейски шампион по фолклор“, препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор, който ще се проведе в края на август пак в Несебър, званието „Лауреат на фестивала”,  диплома за съхранение и разпространение на българския фолклор.

Освен групата, в конкурса взеха участие и две солистки – най-малките участнички – Димитрина Атанасова на 9 години и Александра Кънева на 10 години.

Александра изпълни песните „Прошета се бела Рада“ и „Мари, моме“, а Димитрина – „Що мои е мило и драго“ и „Росни ми, росни, росице“. И двете момичета получиха сребърни медали, титлите Европейски вицешампион, Дипломи за лауреати на конкурса и за съхранение и разпространение на бълг. фолклор. Малката Дидка получи и Диплома „Откритие“ на фестивала.

Най-голямо щастие за децата беше запознанството с други групи, представящи други култури, като ансамбъла от Грузия, който взе Гран При и групата от Турция, които след нашето изпълнение ни почерпиха с локум.

Искам да благодаря на децата от групата за тяхната отдаденост, за техния професионализъм. Почувствах се изключително горда от тяхното изпълнение, докато ги слушах и гледах сияещите им лица.

Специална благодарност на Аурубис, заради тяхната финансова подкрепа към читалищните колективи. Очакваме ново спонсорство за закупуване на цървулки и други аксесоари и за повече участия в различни конкурси.

Марияна Върбанова

Добави коментар