„Шарени мъниста“ и Илко Захариев – с награди от международен фестивал

festival_shareni_mynista

От 25 до 31 август в Слънчев бряг се състоя ХV Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда”. Благодарение на финансовата подкрепа на Аурубис България, за което изказваме сърдечните си благодарности, вокалната група „Шарени мъниста” от читалище „Напредък 1869” – Пирдоп, имахме възможност да вземем участие в музикалната надпревара.

Фестивалът бе с конкурсен характер, провежда се с медийното партньорство на БНТ. Състезанието се проведе в раздели Музика-поп пеене, народно пеене, инструментални изпълнители, Театър,Танци – народни, латино, мажоретни, класически балет и др.

Още първата вечер взехме участие в дефиле с костюми, след което пяхме на открита сцена на центъра на Слънчев бряг.

На следващата вечер беше конкурсната програма в раздел Музика. Най-напред пяха изпълнителите на поп песни. Там участва и Илко Захариев с две български песни. След това програмата продължи с фолклорни изпълнения и нашата група „Шарени мъниста“ изпълни 3 песни – тракийска, родопска и пиринска.

Журито се състоеше от трима души – музикант, хореограф и театрален специалист. В следващите дни през деня се провеждаше Национален танцов конгрес към CID UNESCO, с включени научно-практически класове и мастер класове. За ръководителите на вокалистите имаше теоретико-практически семинар на тема „Аудио визуална форма на звука и движението“ от Росица Панайотова – Григорова – член на журито, програмен директор към НБУ, преподавател в департамент Театър и Музика. Не можехме да останем до гала концерта на 31 август, затова получихме наградите си предварително. Група „Шарени мъниста“ взе ІІ място в раздел „Фолклорно пеене“. Илко Захариев бе класиран на І място в раздел „Естрадно и поп пеене“, категория над 19 години. Искам да благодаря на всички деца и да им пожелая още повече ентусиазъм, усмивки и успехи в музиката.

 

Мариана Върбанова,

ръководител на вокална група „Шарени мъниста”

 

• Илко Захариев:

shareni_mynistta_festival

– Много се радвам на първото място, което спечелих и на наградата, защото получих тази висока оценка от компетентно и прецизно жури. Освен това конкуренцията беше много силна. Деца на 12-13 години, които бяха избрали доста сложни песни, ги изпълниха като завършени музиканти.

Не бих могъл да кажа с колко души се състезавах в моята възрастова група, но имаше едно момиче от Литва, което бе главната ми конкурентка. Журито направи нещо като дуел между нас – аз пея, после тя, после пак аз, за да преценят кой е по-добър. Представих се с песните „Заминават си птиците” на Орлин Горанов и „Ще продължа” на Дамян Попов. И двете са много силни конкурсни песни, благодарение на избора на моя музикален педагог Мариана Върбанова.

Използвам възможността да изкажа дълбоката си благодарност към нея. Тя е тази, която откри в мен таланта и ме насърчи. Тя ми даде началото, основата. Онова, което получих от нея в ученическите си години е безценно като знания, като опит, като поведение на сцената. Тя е човекът, който ме накара да повярвам, че музиката и пеенето трябва да бъдат моето бъдеще.

 

Добави коментар