ЧПГЧО – Челопеч с благотворителен спектакъл „Вечно твоя ке бида“

Spektakyl ChPGChO

На 14 април в салона на читалище „Труд и постоянство 1901” – Челопеч, се състоя благотворителният спектакъл „Вечно твоя ке бида” на учениците от XI клас в ЧПГЧО – Челопеч. Присъстваха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, ученици и учители от училището, жители и гости на общината.

Сценарият, хореографията и режисурата на спектакъла са дело на ученикът от ХІ клас Александър Нистеров, а участниците в него са неговите съученици. Постановката е създадена за училищното отбелязване на 3 март.

В началото на спектакъла Ния Ганчева рецитира патриотично стихотворение, а детска вокална група „Средногорски звън” изпълниха възрожденска песен.

Спектакълът „Вечно твоя ке бида” връща времето назад във Възраждането в малкото селце Джелобек, сгушено между Балкана и Средна гора. Тогава се появява бунтовник, оставил семейство и род, в търсене на свободата. Той се влюбва в Калина /главната героиня в песента „Назад, назад моме, Калино“/, от малка обещана на друг, но отвръщаща на неговата любов. И тази любовна история се развива на фона на избухването на Априлското въстание.

Авторът на постановката умело е преплел мотиви от произведенията на Иван Вазов „Под игото” и Захари Стоянов „Записки по българските въстания”. В постановката бяха включени и много патриотични песни, които бяха изпълнени от участниците в него. Част от тях бяха изпълнени акапелно от Симона Бедрозова и Ния Каменова. Тяхното представяне предизвика силните аплодисменти на публиката. На сцената оживяха съхранените национални ценности, от времето на Възраждането.

Събраните средства от благотворителния спектакъл ще бъдат дарени за лечение в чужбина на Радостин Спасов от Челопеч. Вследствие на болестта, малкият Ради има увреждания на моториката и се налага няколко пъти годишно да се лекува в Германия. При всяко посещение там, освен разходите за лечението, има големи разходи за транспорт, преводач и шини.

 

Добави коментар