ЧПГЧО – Челопеч – По пътя към Европа

EvroskolaChPGChO

На 19 май група от петнадесет възпитаници на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“, ръководени от госпожа Димитринка Арнаудова, преподавател по история и цивилизация, замина за Страсбург, Франция, за да вземе участие в Европейския младежки форум (EYE2016) – уникалната възможност за над осем хиляди млади граждани техният глас да бъде чут.

Този най-значим младежки фестивал, администриран от ЕП, се провежда за втори път и по време на събитието млади хора на възраст между 16 и 30 години обменят идеи и гледни точки по въпроси, свързани с младежта, разработват иновативни решения за изключително важни въпроси за бъдещето и се срещат с европейски лидери и говорители с широк спектър на дейност и професионален опит.

Учениците от ЧПГЧО бяха част от съпреживяването на емоцията да градиш Европа. Те се включиха и в Евроскола – програма, чиято цел е насърчаването на най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да участват чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции.

На 20 май към основната група се присъединиха и три зрелостнички от училището, чието по-ранно пристигане бе възпрепятствано от втория задължителен зрелостен изпит. Те бяха придружени от Анастасия Димитрова, преподавател по английски език. Трите дни, прекарани в Страсбург, бяха  награда за учениците, тъй като през октомври 2015 г. пет момичета от гимназията завоюваха победа на регионално ниво на Евроскола и спечелиха участие в това събитие за още петнадесет свои съученици. Дните донесоха на участниците много незабравими моменти и положителни емоции, както и възможността да се срещнат с хора от други страни, членки на ЕС, както и културни и социални общности. След настаняването си в младежкия хостел, учениците имаха възможност да се запознаят доста оживения и наситен с история град и имаха време да се подготвят за двата вълнуващи дни в Европейския парламент.

Времето беше хубаво и обещаваше един прекрасен, незабравим ден. В девет часа пред сградата на Европейския парламент започна официалното откриване на Европейския младежки форум, с участието на над 8 000 души, което беше съпроводено със забавна програма и разбира се, задължителните за всяко подобно събиране поздравителни речи от официални представители на Европейския парламент и кмета на Страсбург.  След церемонията по откриването учениците бяха разделени на групи и поеха към вълнуващото опознаване на институцията Европейски парламент. Всяка група се включи в различна дейност. Дейностите бяха много, всяка с нова и интригуваща тема, като например „Свещени книги, ужасяващо кръвопролитие“; „Дигитален инструментариум на ЕС за успешно електронно участие“; „Бъдещето на Европа: Заедно можем да направим промяна„; „Демократичният живот: Помни, ние имаме избор!“ и много други. Всяка тема даваше на участниците шанса за един занимателен, но в същото време сериозен дебат. За тези, които не бяха успели да се запишат предварително за определена дейност, Форумът предлагаше разнообразни забавления, отворени за всички, като работилници, или още дебати.

В инициативите на ЕС за неговото опознаване, по време на Форума и Евроскола, участниците от ЧПГЧО демонстрираха изключителна компетентност и подчертан интерес към политиките на Европа. Към края на деня, след посетени поне две семинарни занятия, младите делегати напуснаха сградата на парламента, за да могат отново да се разходят из града и да посетят специален концерт, организиран от самия Форум.
Вторият ден, същинската Евроскола и основната цел на пътуването на групата, започна малко напрегнато от неочакваната стачка на служителите в градския транспорт, но тя не помрачи доброто настроение. Още в осем часа учениците трябваше да са в парламента, за да започнат разпределянето в по-големи групи, по една от петте предварително зададени теми, касаещи бъдещото развитие на Европа. Темите бяха: „Война и мир: Перспективи за една мирна планета“; „Апатия или участие: Програма за жизнена демокрация„; „Изолиране или достъп: Разбиване на младежката безработица“; „Стагнация или иновация: Работният свят на утрешния ден“ и „Срив или успех: Нови пътища за устойчиво развитие на Европа“. Участниците имаха предоставени два часа и половина, в които трябваше да обсъдят належащите въпроси с връстници от други страни, след което да представят един общ доклад с различните мнения по темата. Всички представиха идеите си като истински членове на ЕП, а по-късно дори успяха да гласуват „за“ или „против“ приемането на дадените предложения. Денят завърши с парти  за официалното закриване на събитието и последни обиколки на красивия Страсбург.

След двата дни, наситени с позитивни емоции, мнозина изказаха мнения и впечатления относно пътуването: „Успяхме да свършим работа, достойна за представяне в парламента и в същото време изградихме трайни приятелства“; „Хубаво е, че всичко беше добре планирано и нищо не възпрепятства нормалното протичане на събитията“; „Пътуването ми помогна да опозная едно красиво кътче от Европа“; „Беше супер яко. Много положителни емоции и страхотни млади хора!“

Сега, вече убедени европейци и опитни делегати, могат да си спомнят с усмивка краткото, но запомнящо се пътуване и търпеливо да чакат още вълнуващи приключения.

Ния Ганчева, X клас

Добави коментар