Читалището – тази любов необяснима

По повод 1 март – Деня на любителското художествено творчество, ръководителите на самодейни състави към читалище „Напредък 1869” Пирдоп споделят мнението си за творческия живот в читалището и разказаха какво подготвят през настоящия сезон ръководените от тях състави.

Ренета Атанасова – режисьор на читалищния театър „Хр. Бамбеков”:

chitalishte-teatyr

– Има една такава всепризната истина сред самодейците – стъпил ли си веднъж на сцена, хващала ли те е поне веднъж сценична треска, замирисало ли ти е на декори, глътнал ли си веднъж сценичен прах – няма отърване. То е нещо като заразна болест, от която не можеш се излекува. Затова е и обяснимо защо толкова хора са свързали живота си с читалището, отдали са му не само времето и таланта си, но и своята любов необяснима. Връщали са се към него сезон след сезон, като при старо и скъпо любимо същество.

Използвам случая да изразя дълбокото си уважение към хората, които с ентусиазъм, талант и любородните си дела са вдъхвали и вдъхват живот на пирдопското читалище повече от столетие, както и към днешните самодейци, които творят изкуство и продължават читалищната духовна традиция.

След множеството награди, които получихме на последните фестивали със спектаклите «Червени рози», «Ветрилото» и «Черни очи за случайни срещи», новият проект на Читалищния театър «Хр. Бамбеков» е едно голямо предизвикателство за целия екип – това е прочутата комедия на Уйлям Шекспир «Дванайсета нощ», която ще бъде представена от млад състав, с изключително талантливи, ентусиазирани и вдъхновени актьори. Силно се надяваме, че ще зарадваме публиката с новата ни премиера по време на юбилейните Влайкови дни.

Кузман Кузманов, ръководител на смесения битов хор и група за стари градски песни

„Средногорски славеи”:

chitalishte-Smesen_bitov_hor

– Самодейността е изключително необходима на хората.  Всеки един голям актьор, творец, певец е излязъл от читалището, просто той не е излязъл направо на сцената. Читалищният живот създава творци и звезди. За това е много хубаво и радостно, че в Пирдоп той е бурен и се развива в различни дейности – театър, танци, пеене, рисуване.

В момента обновяваме репертоара на хора и групата за стари градски песни. Песните на двата състава са тригласни разработки. В битовия хор те са с народна тематика, като в момента репетираме песните „Абре вие момчетие”, „Ерген деда” и „Момне ле мари хубава”. С групата за стари градски песни подготвяме „Мъжки сълзи”, „Една красива жена” и „Два гълъба бели”.

Участваме в различни фестивали, чрез които прославяме града. Когато отидем на даден фестивал ни посрещат с думите „Съставът от Пирдоп”. Благодарение на тези фестивали, успяваме да сравним и нивото си спрямо другите състави в България. Взимаме участие и в дейностите, организирани от читалището ни.

Марияна Върбанова, ръководител на детска фолклорна група „Шарени мъниста“ и група „Яспис”:

chitallishte - Shareni_Mynista

– Много е трудно да приобщим децата към самодейния живот, тъй като те имат много ангажименти. Децата, които тренират даден спорт, или участват в различни самодейни състави обичат да са активни. Въпреки, че са доста заети, те намират време и дават частица от личния си живот за развитието на дейността на читалището. Затова трябва да им се предоставят повече възможности да се изявяват, което ще увеличава желанието за участие, както и броят на изпълнителите.

Радостно е, че все пак децата се приобщават към самодейността. Те са утрешните участници в другите формации в читалището. Защото трябва да има самодеен живот, без значение какъв ще бъде той. Трябва да се развиват талантите у децата, а читалищният живот прави именно това.

Във вокалната група „Яспис” участват 8 момичета на различна възраст. Името на група идва от едноименния полускъпоценен камък, който носи щастие и удовлетвореност. Пеем предимно български песни, обаче не се ограничаваме стилово. Някои от момичета пеят и в училище, пеели са и преди. За други това е начало. Опитваме се да пеем на два гласа, с цел да се явим на конкурси.

Нивото в „Шарени мъниста” е много високо, тъй като опитът е по-голям. В групата участват 17 деца. Песните, които подготвяме са от различни фолклорни области. Имаме готовност при покана за участие, да се отзовем.

С удоволствие ще участваме във фестивали. Моята мечта и амбиция е не да направя една вокална група на ниво участие на някакви градски тържества, а да се сравнява на национално и световно ниво.

Пенка Тодорова – ръководител на група „Контраст”:

chitalishte-kontrast

– Радостно е, че в читалището в Пирдоп се развиват различни самодейни състави. За да бъде успешно тяхното развитие, нужно е да се осигурят необходимите условия за репетиции. За щастие, ръководството на читалището е осъзнало този факт и осигуряват тези условия. Благодарни сме на председателя на читалището Милена Мечканова, която осигури закупуването на три китари, а сега ни е обещана и йоника. Необходими са ни обаче и микрофони.

С групата се стремим да пеем песни, които да се харесват на аудиторията. Репетираме в момента песни на френски, италиански и руски песни. Стилово нашите изпълнения са съобразени с повода по който сме поканени да се изявим.

Стойчо Соколов, ръководител на клуб по спортни танци Средногорие денс:

chitalishte-sportni-tanci

– В момента репетираме с две групи с общо 40 деца на възраст от 6 до 13 г. Едната е с начинаещи, а другата група са напреднали деца

С по-напредналите деца сме сформирали танцови двойки, с които участваме на различни състезания в цялата страна. Много съм доволен от нивото, което показват. На последното състезание почти всички участници успяха да преминат няколко кръга. Начинаещите са деца, които идват на репетиции от тази година. Целта е да им се запали интереса, като се надявам догодина да тръгнат по стъпките на по-големите.

В близък план, с групата с танцовите двойки заминаваме през априлската ваканция на пролетен лагер на клуба. Там ще вземат усилено участие в тренировки по спортни танци, което ще им бъде от полза за следващите състезания. Там ще има треньори от нашия клуб и външни лектори.

Хората от групата за социално танцуване идват за да разпуснат след тежкия ден, за забавление. С тях на различни празненства ако има възможност ходим да потанцуваме извън залата.

Евгения Ралчева, ръководител на детски танцов състав „Средногорска младост” и клуб „Шарено хоро”:

chitalishte-shar=hor

– Една от основните цели на за едно читалище е развитието на самодейността. Тя е нужна най-вече при децата, тъй като благодарение на нея те имат повече възможности за развлечение. Самодейността развива и различните таланти у децата.

В детския танцов състав участват деца на възраст от 6 до 11 години. Учим различни хора, като за момента репетираме традиционните хора.

С клуб „Шарено хоро” ходим на различни участия. В клуба има 26 човека, като на участия ходим 15 или 16 човека. Имаме много покани, но избираме къде да отидем. Имаме богат репертоар от хора, но лично аз предпочитам шопските и северняшките. Спрямо вида на фестивала, избираме репертоара, с който да се явим.

Десислава Харалампиева, ръководител на школа по рисуване:

chitalishte-risuvane

– Хубаво е че има ден на самодееца, тъй като е необходимо хората от читалището да се видят, да си кажат по една добра дума. На тях искам да им пожелая да са все така жизнени и да не спират да се занимават с нещо, свързано със самодейността. Това си е вид изкуство и то трябва да го има. За мен читалището в Пирдоп ври и кипи. Тук непрекъснато нещо се прави и всичко е свързано с изкуството. Имам поглед и върху други читалища, които нямат толкова голяма дейност, както е в нашето читалище. Имаме прекрасна и богата библиотека, а и винаги самодейността е била на много високо ниво.

Школата по рисуване съществува вече трета година. В момента тя се състои от общо 10 деца, разделени в две групи. Те имат голямо желание да участват в нея и много бързо напредват. Радостно е, че се записват и по-малки деца.

Добави коментар