Чистотата на Пирдоп – отговорност на всеки гражданин

• Вера Бойчева – зам.-кмет на община Пирдоп, пред в. Камбана

 

– Г-жо Бойчева, и в предизборната програма на коалицията и в свое интервю кметът на общината Ангел Геров е изразявал твърдото си намерение градът да бъде изчистен, озеленен и разкрасен с цветя. Какво е предприето в тази насока до момента?

– Започнахме с изчистването на двата гробищни парка и цялостно почистване на градската градина. След това разделихме града на четири района, в които се чистят първоначално основните улици, а след това второстепенните.

Почистихме и окосихме дворовете на детските градини, тъй като това бе приоритетно за нас. Сменен беше пясъкът около детските съоръжения. На 8 април трябваше да се пръска против кърлежи и бълхи, но атмосферните условия не го позволиха и го отложихме за тази седмица.

Следващата стъпка, която ще предприемем е освежаването на пешеходните пътеки в града. Ще бъдат боядисани и бордюрите на тротоарите по главната улица центъра. Предвиждаме преди Великден измиване на 17 км. улици, които са най-важните в града. В момента тези улици се подготвят за измиването, като основно се изчиства пясъка, натрупан при зимното им поддържане. Ще бъдат напръскани против кърлежи и бълхи градската градина и всички зелени площи в града. Предприели сме мерки и по почистването на стадиона, който също ще бъде  напръскан също вредители. Той ще бъде косен редовно. Възнамеряваме да оправим и лекоатлетическата пътека.

– Къде бе най-занемареното място за почистване?

– Най-проблемно бе поречието на р. „Селска” при „Чиков мост”. Там хората са решили, че това е нерегламентираното сметище на града и хората, вместо да изхвърлят боклуците си в контейнера, са ги изхвърлили в реката. Местността беше превърната в ужасяващо сметище и една седмица ни отне да го изчистим. Имахме дори и предписание от РИОСВ да изчистим поречията на реките. Когато дойде проверката около „Чиков мост” бе  изчистено, но два дни след това отново се започна с изхвърлянето на боклуци. Поради тази причина възнамеряваме там да поставим пазач.

Проверката на РИОСВ, за която споменах, започна от р. „Славци”, където изчистихме поречието от „Скалата” нагоре. Ние бяхме първи от проверяваните и първо там отидоха и даже завариха, че там се чисти.

– Какво е отношението на гражданите към почистването на града?

– Апелирам към хората да пазят това което се прави, тъй като има много недобросъвестни граждани. На 12 април получихме сигнал, че на ул. „Д-р Марков” има проблем с изхвърлени отпадъци. Когато отидох на място, заварих потресаваща гледка – полупразен контейнер, а около него бе изхвърлено огромно количество битови отпадъци, кофички от мляко, шишета от минерална вода, остатъци от хляб. Очевидно бе, че някой бе сторил това нарочно. На хората им стана навик да си изхвърлят боклуците не в контейнера, а около него.

Друг сигнал, който получихме бе че пред Ротари парк „Дружба”, има огромно количество битови и строителни отпадъци, оставени до контейнера. Имаше дори и разпръснати остатъци от вътрешностите на заклано животно, което е недопустимо, дори и да са в чувал.

В градската градина се почиства два пъти на ден и при всяко чистене има огромно количество слънчогледови люспи под пейките, въпреки, че има достатъчно на брой кошчета. Намираме също всевъзможни опаковки, бутилки от бира и безалкохолни напитки, които не са изхвърлени където им е мястото. Намираме и безбройно много фасове и изпражнения на кучета. Кучетата нямат място в градската градина и зелените площи където играят децата. Хората масово ги извеждат там, с идеята да си свършат работата там. Това е изключително грозно.

Гражданите минаха всякакви граници и изхвърлят около контейнерите не само битовите си отпадъци, а и всевъзможни клони и дори цели дървета. Общината е длъжна да извозва единствено контейнерите, а през зимния период извозва пепелта, която се изхвърля, евентуално извозва и отпадъци в чували, които не могат да се съберат в контейнера. Ако някой гражданин няма възможност да си закара строителния или биоразградимия отпадък на сметището то той може да си заплати в общината по 1,5 лв. на кубик и общината да му го извози.  Но така да си изхвърлят строителните отпадъци, или пък да си орежат овошките и да натрупат всичко до контейнера е недопустимо. Общината не е длъжна да извозва тези отпадъци. До контейнера можеш да оставиш само чувал с боклук, който да може лесно да се вземе и да се качи на камиона. Ние ринем по цял ден боклуците на недобросъвестните граждани и колкото повече чистим, толкова по-мръсно става. Ще откажем да действаме по този начин и да събираме подобни отпадъци. Градът, паркът, зелените площи са наши и ако ние се отнасяме с тях по този начин, то общината няма как да ги спаси.

– Какви са възможностите общината да санкционира тези недобросъвестни граждани?

– Някой трябва да ни сигнализира и общината налага санкции, дори и за неправилно паркиране. За съжаление не може да хванем на момента човек, който краде цветя или замърсява, хвърляйки боклук. Отправям апел към гражданите да подават сигнали за нарушения. Нека да се обаждат на телефоните на дежурния, които са 07181 51 88 и 0886 073 775. Ще бъдем благодарни на всеки гражданин, който ни се обади. Приемаме всякакви сигнали за нередности и реагираме на момента.

От другата седмица ще имаме и полски пазачи. В Душанци вече има, а от понеделник ще има и в Пирдоп. Целта е да обхванем полето, което е превърнато в сметище и от набези и кражби. Ще положим усилия да опазим имотите на хората.

– Наблюдаваме, че започна и засаждането на цветя. Какви видове цветя бяха засадени и къде?

– Започнахме с насаждане на рози, но за съжаление недобросъвестни хора откраднаха част от тях. Изключително сме благодарни на Георги Острев – управител на „Флорацвет”ЕООД, който дари на общината петунии за всички кашпи, които насадихме.

Следващата седмица ще засадим и двете алеи пред читалище „Напредък” със сини и жълти цветя. Повече като финанси, не можем да си позволим за разкрасяването на града. Той ще бъде разкрасен до толкова доколкото ни стигат средствата.

Добави коментар