Червенокръстци отбелязаха троен празник

 

 

На 10 май в залата на Виртуалния музей в Пирдоп се състоя троен празник. Отбелязяни бяха 140 години от създаването на Българския Червен Кръст в България, 95 години от създаването на Младежката червенокръстка организация и 20 години от основаването на МБЧК клуб „Здраве” при СУ „Саво Савов” Пирдоп. Мотото на честванията в цялата страна е „140 години помагаме заедно“.

На тържеството присъстваха зам.кметът на община Пирдоп Вера Бойчева, Диана Андреева и Светлана Траянова от Областната организация на БЧК, председателят на БЧК-Пирдоп Мария Ушанова, директорът на СУ „Саво Савов“ Цвятко Четьов, представители на институции, съмишленици и членове.

Пенка Карамихова приветства присъстващите гости и направи кратка ретроспекция на идеята на Червения кръст. Вече 20 години, Карамихова възпитава и подготвя последователи на благородната кауза и достойни наследници на Митрополит Серафим, създател на първото дружество на Червения кръст в България. Пенка Карамихова е носител на званието „Заслужил деятел на Червения кръст“.

С презентация на дейността на клуба през годините се представиха младите доброволци. Младите хора изразиха огромната си благодарност към леля Пепи, както всички наричат м.с. Карамихова, затова че ги учи да се ръководят от принципите на Червенокръсткото движение, да подкрепят уязвимите и да бъдат горди с постиженията си.

Вера Бойчева връчи плакет и прочете поздравителен адрес от името на кмета на община Пирдоп Ангел Геров. Тя обяви, че по решение на общинското ръководство Пепа Карамихова ще получи отличие на официалната церемония по награждаване на най-заслужилите дейци на културата и просветата в община Пирдоп, което се провежда по време на Влайковите дни. Приветствия към домакините отправиха още Диана Андреева от областната организация на БЧК и директорът на СУ „Саво Савов” Пирдоп Цвятко Четьов. Поздравителен адрес по случая бе изпратен от Областния съвет на БЧК – София.

Милото тържество завърши с песен и разрязване на красива юбилейна торта.

Добави коментар