Челопеч – Домакин на кръг от шампионат по автокрос

AvtokrosChelopech-5

 

На 1 и 2 август в м. Маята, Челопеч се проведе четвъртият кръг от националния шампионат по автокрос. На официалното откриване присъстваха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, председателят на Българска федерация по автомобилен спорт Радослав Козлеков, директорът на Областна дирекция на МВР София ст. комисар Мариета Иванова, Стефан Митов – представител на официалния вносител на Hyundai за България.

AvtokrosChelopech-4

През първия ден на надпреварата се извършиха технически проверки на автомобилите, а след това участниците тренираха на новото за тях трасе.

През втория ден се проведоха гонките от четвъртия кръг на националния шампионат. Официалното откриване бе направено от Радослав Козлеков, който изрази своята благодарност към ръководството на общината за предоставената възможност в Челопеч да се организира кръг от шампионата по автокрос.  Той пожела на състезателите спортсменска надпревара и безаварийно каране. Инж. Алекси Кесяков изрази удовлетвореността си, че това състезание се провежда на територията на община Челопеч. Той сподели, че за него е било голямо предизвикателство изграждането на автомобилна писта със специфични изисквания.

Силно впечатление на любителите на високите скорости направиха момичетата от „Хюндай”. Сред тях бе и мис автокрос за сезон 2015-2016 г. Марина Колева. Детска вокална група „Средногорски звън”, с ръководител Невелина Сараджова, поздрави присъстващите с няколко песни.

Коментатор на състезанията бе Стилиян Тенчев, който разказа историята на развитието на автомобилния спорт в Средногорието. Бивши и настоящи състезатели от този район са Радослав Козлеков от гр. Копривщица, Рад Узунов от Челопеч, както и пирдопчаните Илия Геров и неговия син Христо Геров, който в момента е състезател на „Хюндай Рейсинг Трофи”.

AvtokrosChelopech-3

Състезанието, в което участие взеха 19 пилоти, се проведе в няколко класа на автомобилите – супер бъгита, бъгита и туринг. Пистата бе с обща дължина от 1200 м., с много овални и технични завои, с мека повърхност, която щади автомобилите и позволява да се поддържа по-голяма скорост.

Победител в клас Супер Бъги над 1600 куб. см. стана Христо Александров от клуб „Търговище ауто 2011”, с време 06:16 мин. и общо 31 точки. Христо Александров е  седемкратен шампион на България. След него се класира Петко Илиев от клуб „Яворов” – Чирпан, а на трета позиция завърши Петър Галев от София.

Първи в серия клас Бъги до 1600 куб. см. се класира Георги Кърджиев, с време 06:41 мин. и общо 32 точки. След оспорвана битка на второ място завърши Димитър Калев, следван от третия в класирането Тихомир Трънков.

В клас Туринг победител бе Ивайло Георгиев, с време 07:36 мин. и 26 т. Втори остана Ивайло Цветков, а трети – Методи Тодоров.

AvtokrosChelopech-2

В отборното класиране на първо място застана тимът на „Тони старт“ с 25 точки, следван от втория „Търговище ауто 2001“ с 18 т. Трети е „Булстар Рали тийм“ с 15 т.

Състезанието бе изключително оспорвано и зрителите станаха свидетели на зрелищни изпреварвания и много адреналин.

След края на състезанието от IV кръг по автокрос в Челопеч се проведе и турнир с бъгита между представители от присъстващите медии. Журналистите заеха местата на пилотите в бъгитата и показаха своите умения на трасето.

Победител в надпреварата стана журналистът Ивайло Йовчев от Дарик Радио, с време 2:30 мин. Втори остана Ради Ангелов от www.driver.bg, с време 2:39 мин., а на трета позиция завърши Атанас Марков от списание Autobild, с време 2:40 мин.

AvtokrosChelopech-1

Медали за успешно участие получиха още Веселина Кирова и Димитър Пунев от www.sportal.bg, Николай Пашкуров от www.gong.bg, Иля Селиктар от Автопрес 2001 и Борис Камарашки от www.lap.bg.

Добави коментар