Чавдар отпразнува 30 години от обособяването си като самостоятелна община

30 години от обособяването си като самостоятелна община отпразнува община Чавдар на 14 август. Тържеството се състоя на центъра под новата шатра, която се оказа тясна да побере всички желаещи да поседнат под сянката й. Сред официалните гости бяха бивши кметове на община Чавдар, кметът на община Златица Стоян Генов, бивши и настоящи общински съветници и служители в Чавдар, ръководители на различни институции, както и много жители и гости на китното село.

Водеща на програмата бе актрисата Гергана Стоянова, чийто глас е известен и като озвучаващ чуждестранни филми.

От сцената прозвучаха медените гласчета на Вокалната група към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, с вокален педагог Невелина Сараджова. Те изпълниха химна на Чавдар. Той е през 1943 г. от Борис Маковски, а аранжиментът през 2021 г. е направен от диригентът маестро Христофор Раданов, който също се качи на подиума при децата и се снимаха за спомен, под овациите на публиката.

В началото присъстващите научиха подробности около административния акт по отделянето на Чавдар от тогавашната община Средногорие. Всичко започва с инициативата на 27 души от различни политически партии, които единодушно решават Чавдар да се отдели от община Средногорие. Създадена е комисия, в тричленен състав, с председател Стоимен Цачев и членове – Иван Иванов и Георги Гугов, която започва тежка битка с институциите и Великото народно събрание. Най-накрая, с Указ на президента Жельо Желев от 15 август 1991 г., с. Чавдар се превръща в самостоятелна община. От този момент нататък, стотици хора са споделяли идеи, търсели са възможности, работили са неуморно, решавали са проблеми и не са се спирали пред трудностите и пречките, за да може днес община Чавдар да бъде сочена за пример и да се превърне в притегателно място за посещение и живеене. Голяма заслуга за това имат кметовете Велко Геров, Панчо Радунчев и Пенчо Геров. През 2019 г. щафетата пое Григор Даулов, на който се пада нелеката задача да продължи тяхното дело и да устои на високите очаквания отправени към него.

В своето слово, Даулов сподели, че на тази дата са положени новите основи за развитие на новия Чавдар, включително и на останалите средногорски общини. „Убеден съм, че ако не беше се случило това, много европейски проекти, и не само, нямаше да се случат. Затова тази дата е изключително важна. В човешкия живот, около 30-та годишнина е преломен момент, тогава свършва младежкото лутане и търсенето на собствената идентичност. Ако мога да използвам аналогията за община Чавдар, мисля, че точно това се случи и тук. През тези 30 години, община Чавдар търсеше своето лице и смея да кажа, че го намери. Оттук нататък предстои бъдещето, затова трябва да инвестираме в децата, които бяха преди мен на сцената. Искам да благодаря на всички хора, институции и предприятия, които през годините са имали заслуга Чавдар да е това, което виждате в момента! Благодаря и на местните медии, с които имаме устойчиво партньорство! Благодаря на вас, на хората от Чавдар, и на гостите, които помогнаха да се превърнем в един бранд, познат у нас и в чужбина! Ако трябва да обобщя с две думи – Чавдар – това са хората! Да сте живи и здрави, мили хора! Желая успехи на всички и нека Чавдар да пребъде!” – каза в словото си кметът Григор Даулов.

За годишнината са получени и множество поздравителни адреси от различни институции и партньори.  

През годините в общината са направени много инвестиции за образование и възпитание в детската градина и училището, разви се земеделието и животновъдството и са положени много усилия в областта на културата и художествената самодейност. Най-големият успех е реализирането на повече от 30 европейски проекта. По този показател Чавдар се нарежда сред водещите в страната, превръщайки се в пример за добро управление и ефективна реализация. В знак на благодарност и признателност бяха споменати имената на хората, положили огромни усилия, за да се случи всичко това: Председателите на Общински съвет: Златан Раков, Велко Геров, Александра Мутафчийска, Мария Томева; Секретари на общината: Тотка Станоева, Маня  Иванова, Павлина Павлова; Почетните граждани на Общината: Панчо Радунчев, Никола Мутафчиев, Нено Караджов, Елена Герова, Пенчо Геров.

Отново с искрена благодарност към тях и към активните бизнес – партньори на общината: Дънди Прешъс Металс Челопеч, Група Геотехмин и фирмите от нея, Елаците-Мед и Аурубис България, бяха поднесени музикални поздрави от хор „Китка” и Група „Спомени” към НЧ „Надежда 1900”.

Програмата продължи с изпълненията на младите таланти от етно джаз формация „Аутентик”. Специална изненада, създадена за юбилея, бе филмът „Чавдар – верният път”, чийто режисьор е Еленко Касалийски, а сценарист е Георги Проданов.

На рожден ден, като на рожден ден – с огромна торта от 2 кв.м.! Най-нетърпеливи да я опитат бяха, естествено, децата, които веднага се струпаха около нея. След духването на свещичките, тя бе разрязана и бе раздадена на всички присъстващи.

Вечерта продължи с прекрасните изпълнения на любимата бургазлийка Тони Димитрова, която от сцената поздрави още един юбиляр – 90-годишният Ганчо Матеев, който в същия ден отбеляза и своя празник. Зазвъняха чашите с шампанско за наздравици, а небето над Чавдар бе озарено от пищна заря, в такт с „Наздравица” от „Травиата” на Джузепе Верди.