Църквище, Карлиево и Петрич – с обновени централни части и зелени площи

Жителите и гостите на трите съставни села на община Златица – Църквище, Карлиево и Петрич, вече се радват на новите придобивки в облагородените и реновирани централни части в населените си места. Община Златица приключи изпълнението на трите проекта по облагородяване на зелените площи и централните части на селата в края на миналата година. Финансирането на дейностите беше осигурено с Постановление №360 на Министерски съвет от 10 декември 2020 г., като общата отпусната сума по бюджета на община Златица бе 880 000 лева.

След проведена обществена поръчка, за изпълнител на трите проекта е избрана фирмата „Инфра билд проект“ ЕООД.

На 17 януари, на среща с представители на регионалните медии ТВ Средногорие, в. Регион, РНюз и в. Камбана, кметът на община Златица Стоян Генов заяви, че в общината продължават усилията за разкрасяване на населените места. Той припомни за проекта за асфалтирането на двете централни улици в града и тяхното озеленяване, и сега се продължава по селата. „Отчитаме изпълнението на проект „Ремонт и реконструкция на централни части и прилежащи зелени площи“ в селата Карлиево, Църквище и Петрич. Връщам малко назад времето, като допълня за подменения водопровод от предишното ръководство, за изградените пенсионерски клубове, отварянето на здравните кабинети. Вече може да видите и новия облик на централните части в селата. Преведените средства от правителството са трансферирани в бюджета на общината и са приети за използване по предназначение с решение на Общинския съвет.“ – допълни още кметът.

В Църквище ни посрещна кметският наместник Тотка Стойкова. „Мястото, на което се намираме, е любимо на малки, големи и още по-големи. Идейният проект бе подложен на обсъждане. Много хора присъстваха, дадоха своите идеи и предложения. И това, което го искахме, вече е факт. Проектантите се съобразиха с нашите искания. Ето я новата детска площадка, освежена беседка, игрище за баскетбол с нов кош и пейки, нова е оградата, фонтан и чешма, нови кошчета за боклук, ново осветление. Всичко е съобразено с условия за безопасност на децата. Красиво е, свежо е. Сега не се вижда, но напролет заповядайте да видите зеленината, която е засадена. Близо 60 деца до 18 години ще се ползват от новите условия за спорт и отдих. Нова е автобусната ни спирка.“

Главният инженер Тони Куртова допълни, че всички тези подобрения допринасят за новата визия на Църквище, а детските площадки в трите села са сертифицирани по Наредба 1 за безопасност на децата. Първата копка по дейностите в Църквище бе направена през август 2021 г.

В допълнение, Анна Ланкова, директор „Обща администрация“ в община Златица, съобщи общата стойност на проекта за селото – 260 940 лв. За обновяването на старите и закупуването на новите съоръжения са разходвани 37 900 лева, а останалите разходи са свързани с текущ ремонт и поддържащи дейности. Те ще се извършват от работници към кметството.

Насочваме се към Карлиево. Там ни посреща кметът Ненко Миндилов и с гордост ни повежда към новата придобивка. Разказва за посрещането на дядо Коледа в обновената градинка, показва ни и украсената елха. „На Коледа се събрахме над 80 души, нямаше къща, от която да не е излязъл човек. Дядо Коледа дойде с АТВ и донесе подаръци на децата. Възрастните се почерпихме с греяно вино. Имаше и заря. Така отпразнувахме този ден на новата площадка. Жителите на Карлиево са много доволни. При хубаво време много хора се събират тук. Даже от съседните селища идват гости. Да се надяваме, че ще може да я опазим здрава и чиста. През миналата година имаме четири новородени дечица, общо са към 30-на до 18 години. Селото се напълни, а къщите бяха изкупени.”, заяви кметът Миндилов.

Тук също има нова детска площадка със специална настилка, беседки, фонтан, чешма, малко игрище за баскетбол, пейки, съдове за смет, ново осветление, нова ограда на цялата територия. Проектът в Карлиево е стартирал на 30 юли, проведено е и обществено обсъждане с населението. Общата му стойност е 250 896 лв., от които за съоръжения са разходвани 44 326 лв. Близо 207 000 лв. са текущите ремонти и поддържащите дейности, които оттук нататък ще се поемат от работниците на община Златица.

С идеята за акцентиране върху историческата част на село Петрич са стартирали дейностите в бунтовното село. Проектът е на обща стойност 366 000 лв. и е най-мащабен, като са изпълнени три зони. Работата е започнала на 1 октомври.

„Виждате първата зона от проекта – намираме се пред емблематичния барелеф на априлци и стъпаловидната градинката с пейки, осветление и нова растителност. Отсреща може да се види новоизграденият парапет по протежение на река Дола и от двете страни, който беше наложително да се направи за обезопасяване. Парапети има и над двата малки моста, до малката градинка край реката също. Това са общо близо 250 метра нови парапети с височина 1 метър.  По-нататък, втората зона е градинката на паметника-костница. Там има и чешма, нови кошчета, нови пейки и ново осветление. В третата зона, която се намира над църквата „Свети Вмчк Георги“, е възстановена беседката, изградена и бетонна подпорна стена заради денивелацията на терена. Поставени са нови пейки. Извършено е и озеленяване.“ – съобщи кметът на Петрич Мария Ангелова.

Кметът Генов допълни, че в тази градинка, някой ден, ще бъде поставен и паметникът на Лейди Странгфорд. „Хората в Петрич са много доволни от това, което е направено. Радват се от сърце. Дори на 1 януари направихме ритуала „Пеенето на пръстените” в централната част. Предстои тук да се сложат и две черешови топчета, но това ще е по-нататък. Автобусната спирка също е подменена с нова. Надяваме се, че в бъдеще ще имаме и още придобивки.”, разказа още кметският наместник.