Цветан Бакърджиев – на второ място от 109 участници във Витоша 100 – дуатлон

Тазгодишното издание на Обиколката на Витоша се случи в един от особено горещите уикенди, но това не беше пречка хиляди участници да премерят сили със 100-километровия маршрут. На 18 и 19 юни, 1 500 колоездачи и близо 800 бегачи от България, Франция, Русия, Перу, Ирак, Индия, САЩ, Португалия, Испания и други се включиха в маратона.

Трасето на състезанието отведе участниците до кв. „Бояна“, чешмата „Бяла вода”, „Тихият кът”, с. Владая, х. „Водно стопанство”, над селата Мърчаево и Рударци, през с. Кладница, покрай Кладнишка река, язовир Студена, през с. Боснек, с. Чуйпетлово, седловината Смильо, с. Ярлово, местността Ярема, над селата Железница и Бистрица, през кв. „Симеоново“, Драгалевската река и обратно в „Бояна“.

Първи стартираха колоездачите – в 6.00 сутринта. В полунощ на 19 юни старт беше даден и за скороходците. За част от участниците обаче 100 километра не бяха достатъчни – 109 състезатели решиха да изпробват силите си и в двете дисциплини, скоростно ходене и колоездене. В този дуатлон взе участие и Цветан Бакърджиев, който се класира на второ място при мъжете, с време 16:31:30.

Магията, която днес витае около Обиколката на Витоша, започва да се заражда през 70-те години на XX век, когато в календарните планове на тогавашните Туристически дружества се появява състезанието „100 километра за 24 часа” – първото наименование на Обиколката. Идеята за формата на надпреварата идва от участията на български ориентировачи на състезания в Италия, където се провеждат 24-часови бягания, с цел изминаване на колкото е възможно по-голямо разстояние или бягания на дистанция от 100 километра за време.

Тогавашната идея на състезанието обаче била, да бъдат изминати въпросните 100 километра за 24 часа, а участниците били подготвени по-скоро за туристическа обиколка, отколкото за скороходно състезание. За сравнение, миналогодишният победител при мъжете скороходци – Андрей Гридин, завършва обиколката за осем часа и шест минути.

Добави коментар