Храмов празник на пирдопската църква

15_avgustPirdop

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това, сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

15 август е празник и на един от най-старите храмове в Средногорието – църквата „Свето Успение Богородично” в град Пирдоп.

От рано сутринта, в църквата идваха миряни да запалят свещ и да се помолят за здраве пред иконата на Божията майка. В двора кипяха трескави приготовления за традиционния овчи курбан, който се прави и се раздава на присъстващите.

Света литургия за здраве, благополучие и благослов отслужи отец Недко Бръмбаров, заедно с богословите Иван и Никола Бръмбарови.

За въвеждане в християнската религия този ден бяха избрали родителите на  5 деца, които приеха светото кръщение в тържествената обстановка.

В целия район празникът бе отбелязан подобаващо във всички църковни храмове.

Добави коментар