ХОРА, БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ И ОТГОВОРНИ!

Огнена стихия горя седем дни в Кресненското дефиле. Унищожени са хиляди декари треви, храсти, гори – широколистни и иглолистни, унищожени бяха дребни и беззащитни животински видове. Мобилизиран бе огромен ресурс от хора – близо 600 души и специализирана техника. Стигна се до евакуация на хората от няколко села в опасния 20 километров периметър. За щастие, не бяха допуснати жертви нито сред населението, нито сред хората, които бяха ангажирани с потушаването на пожара.

Пожарът горя върху трасето на транзитния газопровод за Гърция, изключени бяха и двата далекопровода от 400 и 110 кило-волта, преминаващи през района на огнената стихия. За пожара прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а размерът на нанесените щети тепърва ще бъдат установявани.

В петък, 25 август, пожар възниква и в житни стърнища над село Антон. След почивните дни, разпространението на огъня е локализирано и пресечено.

PA

В най-опасния месец на лятото се срещнахме и разговаряхме с главен инспектор инж. Ненко Миков, началник на Районна служба пожарна безопасност и защита на населението – Пирдоп. Каква е констатацията за летния сезон 2017, ще прочетете в следващите редове.

  • В началото на всяка жътвена кампания изпращаме писма до всички земеделски прозводители в района. В тях обръщаме изключително внимание, че е забранено паленето на стърнищата. При пожара в Антон, страшното за нас бе огънят да не премине през магистралата. Това се намира северно от строителното сметище на селото. Ако пожара се разпространи на север има места където качи ли се огъня върхово, няма да има спиране – ще го гоним по Централен Балкан вече. В неделя, 27 август, пожарникарите се прибраха в службата към 1 часа през нощта. Рано сутринта, в 5 часа, пламъците лумнаха отново.

От началото на годината, Службата има 110 излизания. 30% от излизанията са в рамките на последния месец. По 3-4 излизания за  събота и неделя.

От 25 август единият от нашите автомобили замина да помага в Кресна, и всеки ден екип от нашите пожарникари заминава, а друг екип се прибира. Прекратени са отпуски, почивни дни. От кметството в Анево също поискаха да им помогнем с автомобил за овладяване на тамошния пожар.

В кресненския пожар от София област бяха изпратени няколко автомобила – на Районните служби в Пирдоп, Самоков и Ихтиман. Случи се така, че аварираха някои от тях. Нещата изобщо не са розови, особено и при факта, че няма никакви изгледи за дъжд. Да си представим колко са 20 000 декара. Обработваемата площ, която е подадена в ДФ „Земеделие” за тази година в района на Средногорието е някъде около 15 000 декара. В котловината от Козница до Гълъбец 15 000 дка обработваема площ все едно да я няма. Че и отгоре. Представете си какъв лунен пейзаж става въпрос!

 Хората са безотговорни, не може да се пали в името на някакви интереси.

На 26 август имахме сигнал от Копривщица за горски пожар. Трябваше горските служители да стигнат до върха на Климаш, за да се убедят, че там няма пожар, а е бил пушека от пожара в Антон. Така го е завъртял вятъра над Душанци, че е излязъл над върха Климаш.

Терените са изключително сухи, годината е такава. Пламне ли, няма спиране. Колкото и да се твърди, че няма лимит, ресурсите ни не са неизчерпаеми. Лошото е, че пожарите се случват в тъмната част на денонощието и колкото и служителите ни да познават местностите, ако се случи да се вкара камиона някъде, където не може да се изтегли обратно, какво правим? Природата си знае нейното, но човекът е в основата на създаването на предпоставки за такива лоши случки. Вместо да се радваме на хубавото време, ние си причиняваме неволи и мъка.

Очертава се една цикличност на големите пожари – горе-долу на 6-7 години. Имаше такива през 1993, 2000, 2007 г. Да се надяваме, че в западния район на Средногорието нещата ще бъдат по-спокойни, защото там има непристъпни местности. Дано и времето да е по-благосклонно към нас. Искам да благодаря на служителите на ДГС-Пирдоп за добрата стиковка и доброто взаимодействие, които имаме.

Използвам възможността от страниците на вестник Камбана за пореден път да призова населението към повишено внимание, отговорно стопанисване на земеделските площи и горските масиви.

Добави коментар