ФК „Атлетик 1996“ Враца спечели „Челопеч къп“ 2019

На 8 и 9 юни в спортен комплекс „Хармония” за втора поредна година се проведе турнир по мини футбол „Челопеч къп“ 2019 г. Той бе под патронажа на кмета на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, а главната организация бе поета от Българска асоциация мини футбол – Средногорие, с организатори Антон Ранчев, Светозар Стоянов и Кристиян Христов, с финансовата подкрепа на община Челопеч.

В надпреварата участие взеха 12 отбора от Враца, Панагюрище, Златица и Пирдоп. Съставите бяха разделени в 4 групи след предварително изтеглен жребий. Според регламента към елиминационната фаза на турнира продължиха първите два състава от всяка група. Както и при големия футбол, отборите получаваха 3 точки за победа, а при равен резултат се даваше по 1 точка и на двата отбора. За по-голяма атракция на турнира, при равен резултат в груповата фаза, съставите изпълняваха дузпи, като отборът победител при тях имаше предимство в крайното класиране.

Турнирът „Челопеч къп” 2019 г. бе открит от Жанна Центовская – ст. спец. „Култура, спорт и туризъм“ към ОбА, която пожела успех на съставите и ги насърчи да играят в духа на феърплея.

В група А, първият мач бе между съставите на „Акулите” Панагюрище и ФК „Пирдоп” юноши, който завърши при резултат 13:0 за тима от Панагюрище. Вторият мач в тази група бе между ФК „Миро” и юношите на Пирдоп, който завърши с резултат 3:6 за ФК „Миро”. Последният мач в група А бе определящ за първото и второто място в групата. С резултат 2:1 „Акулите” успяха да се наложат над ФК „Миро” и да вземат първото място в групата с 6 точки. ФК „Миро” останаха втори в групата с 3 точки, а ФК „Пирдоп” юноши отпаднаха от турнира.

Победител в първия мач в група В бе съставът „Отбора на народа”, наложил се с 4:2 на Пирдоп „Енерджи”. Във втория мач Пирдоп „Енерджи” загуби от ФК „Атлетик 1996” Враца с 13:0. В третия мач Отбора на народа отстъпи на ФК „Атлетик 1996” с резултат 4:1. По този начин първи в групата стана ФК „Атлетик” с 6 точки, следван от Отбора на народа с 3 точки. Пирдоп „Енерджи” отпадна от турнира след допуснатите две загуби и 0 точки в груповата фаза.

Едни от най-интересните мачове в първия ден на надпреварата бяха в група С и D. В група С, първи на терена излязоха съставите на МФК „Средногорец” Златица и „Нецензурираните” София. Това бе първият мач в турнира завършил с равен резултат – 4:4. При изпълнението на дузпи по-добри бяха гостите от София. Във втория мач, момчетата от МФК „Средногорец” Златица загубиха с 2:0 от „Атлетик” Душанци. Отборът от Душанци постигна победа и в третия мач от тази група, който бе срещу „Нецензурираните” София. Така „Атлетик” Душанци спечели групата с 6 точки. Втори, с 1 точка, но с предимство от изпълнението на дузпи, остана отборът „Нецензурираните”, а последни в групата също с 1 точка бяха момчетата от МФК „Средногорец” Златица.

В първия мач от група D един срещу друг се изправиха съставите ФК „Съединение” и ФК „Пирдоп”, завършил при резултат 1:3 за ФК „Пирдоп. В другия двубой ФК „Съединение” отстъпи с 12:2 на „Орлин” Пирдоп. В един от вечните двубои в местната лига „Средногорие”, този между „Орлин” Пирдоп и ФК „Пирдоп”, по-добри бяха момчетата от „Орлин”, побеждавайки с 1:0.

На следващия ден, 9 юни, се изиграха мачовете от елиминационната фаза на турнира. В първия четвъртфинал Отбора на народа победи състава „Акулите” Панагюрище с резултат 3:1. ФК „Атлетик 1996” Враца победи ФК „Миро” с 4:0 във втория четвъртфинал. В третия мач ФК „Пирдоп” надигра ФК „Атлетик” Душанци с 6:3 гола. В последния двубой „Орлин” Пирдоп победи „Нецензурираните” с 6:2.

В първия полуфинал ФК „Пирдоп“ победи „Отбора на народа”, а във втория полуфинал „Орлин” Пирдоп загуби от ФК „Атлетик 1996” Враца. В спора за третото място „Орлин” Пирдоп победи състава на „Отбора на народа”. Във финала, въпреки равностойната игра през първото полувреме, ФК „Атлетик 1996” показа своята класа и победи ФК „Пирдоп”. По този начин отборът от Враца за втори път стана шампион в турнира „Челопеч къп” 2019 г.

Наградите бяха осигурени от община Челопеч и бяха връчени от Жанна Центовская. Наградата за феърплей отиде при състава на „Нецензурираните” София, в чийто състав фигурираха и две дами, които равностойно играха заедно с момчетата. За най-ценен играч на турнира бе определен Тошко Александров от ФК „Пирдоп”. Призът за най-добър защитник отиде при Росен Кичуков от „Орлин” Пирдоп. Статуетката за най-добър вратар отиде при Цветан Димитров от ФК „Атлетик 1996” Враца. Голмайстор на турнира с 9 гола стана Росен Иванов от ФК „Атлетик 1996” Враца.

В крайното класиране на трето място се класира тимът на „Орлин“ Пирдоп, който получи парична награда и купа от турнира. Втори бе съставът на ФК „Пирдоп”, който също получи парична награда и купа. Шампион на турнира за втори път стана ФК „Атлетик 1996” Враца, който освен купата, паричната награда и златните медали спечели и квота за Лига България.

Гостуващите отбори останаха очаровани от материалната база и добрата организация на турнира. Те обещаха, че при следващото провеждане на турнира ще участват с най-голямо удоволствие.

„К”