Ученици от ТД „Свищи плаз – 2013” гр. Златица  на спортно-туристическа надпревара край Казанлък

dav

 

dav

 

dav

 

dav

 

От 23 до 25 юни в района на язовир „Копринка” се проведе ХV Национален преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приз „Кристален еделвайс”. В проявата за първи път участваха представители на ТД „Свищи плаз – 2013” гр. Златица. Участието на младите планинари в националната проява бе с финансовата подкрепа на „Аурубис България“ АД.

С помощта на своите ръководители, ученици от V до VIII клас на СУ „Паисий Хилендарски” гр. Златица построиха свой палатков лагер и се научиха как да къмпингуват. Те премериха сили в разнообразни спортно-туристически дисциплини, а именно: майсторско управление на велосипед, стрелба с лък, построяване на палатка, народна топка и теглене на въже. Също така показаха своите знания в играта „Познавам ли моята България”.

Комплексното класиране на ХV национален преглед на туристическите умения и сръчности за учащи се за приз “Кристален еделвайс” се определя от седемте дисциплини и оценката за най-добър бивак. В крайното класиране при младша възраст, отборът на ТД „Свищи плаз – 2013” зае 6-то място измежду 25 отбора от цялата страна.

Паралелно с проявата, организирана от БТС и ТД „Орлово гнездо” гр. Казанлък, със съдействието на Община Казанлък, се проведе и екофестивал, организиран от Младежки център за развитие „Взаимопомощ”. Там учениците проявиха креативност и упражниха занаяти при работа с глина, връзване на възли, тъкане на рогозка, рисуване на стъкло, рисуване с въглен, както и проект и изпълнение на мозайка.

Младите туристи опознаха природата на розовата долина и околностите на язовир „Копринка“. Провериха своята физическа подготовка в състезанията, обмениха опит и познания с различни туристически организации.

Ръководството на ТД е удовлетворено от дебютното участие на своя отбор и изразява своята благодарност към целия екип на Аурубис България АД – спонсор на туризма.

Автор и фотограф:

Ваня Велчева

Добави коментар