Ученици с награда – визита в Европарламента

SOUZlUchenicivBruksel

На 27 и 28 юни Илияна Захариева и Росен Томов, ученици от СОУ „Св. Паисий Хилендарски” Златица и бъдещи дванадесетокласници, посетиха Европарламента в Брюксел. За възможността да се докоснат до работата на евродепутатите и парламента, двамата разказаха пред екип на в. Камбана

Илияна Захариева:

– Всичко започна от там, че аз видях в интернет съобщението за конкурс в страницата на евродепутата Ева Паунова за селфи-снимка на тема „Моят град и Европейския съюз”. Веднага изпратих на Росен информацията и така решихме двамата да участваме с една снимка. Направихме я пред Еленската базилика, като всеки от нас държеше знаме – българското и европейското. Изпратихме я, придружена с кратък текст. Трите най-харесвани снимки във фейсбук щяха да спечелят посещение в Европарламента и среща с Ева Паунова. Конкуренцията беше голяма – от около 50 снимки. Получихме огромна подкрепа в интернет, но не бяхме първи. Ние получихме специалната награда заради креативността и идеята на снимката. Обадиха ни се, че сме спечелили и всичко стана много бързо със заминаването след това.

Първия ден, веднага след като пристигнахме, имахме свободно време и разгледахме града. След това имахме работни срещи в Европарламента с представители на младежки организации, които работят към някои партии или са независими. Групата, с която тръгнахме от България, беше много разнородна – младежи, кметове, бизнесмени, предприемачи, интересни хора. Пътувахме около 40 човека, като ние с Росен бяхме най-младите. Вечерта имахме официална вечеря с Ева Паунова. Тя е много лъчезарен и усмихнат човек, поздрави се с всички. Много е позитивна и се радваме, че хора като нея представят България по света. Тя ни обясни подробно как протича един неин ден – как сменява, например, по три полета, за да присъства на различни заседания, срещи и интервюта.

Росен Томов:

– Голямо съвпадение с нашето посещение бе събитието Brexit. Присъствахме на речта на Найджъл Фараж и станахме свидетели на освиркването му от представителите на една част от депутатите и отрицателни емоции.

Илияна:

– Това се случи във втория ден от визитата ни. През целия ден имаше извънредни срещи и имахме възможност да наблюдаваме пленарното заседание. Всички важни политически фигури бяха там – Ангела Меркел, Найджъл Фараж, Пол Юнкер, Марин Льо Пен. Усещаше се напрежение между политическите партии заради всичко, което се случва във Великобритания.

Росен:

– Направи ни впечатление, че охраната бе засилена навсякъде, виждаше се с просто око. Масово присъствие на хора по сигурността по летището, около сградата на парламента, по улиците. Едно е да гледаш по новините, а съвсем друго е да си в реално време там и да чуваш и виждаш със собствените си уши и очи.

Илияна:

– Щастлива съм от това пътуване и тази възможност, която ни се падна. Разменихме контакти с участниците в групата, с която пътувахме и се надявам да работим заедно по някой общ проект в бъдеще, тъй като и те са млади и енергични, пълни с идеи. В бъдеще, бих искала да остана да се развивам в България, макар че не се знае къде е късметът на човек.

Росен:

– Доволен съм от възможността да посетя Европарламента и Брюксел. Хубаво е да се пътува и да се опознават нови места и дестинации. Един вид, да си свериш часовника. Защото наистина може Брюксел да е по-хубав град, но и София и България не отстъпват с нищо.

Добави коментар