Ученици от XII клас в СОУ „С. Савов“ Пирдоп вече студенти в престижни чужди университети

Uchenici_SOU_Pirdop

Учениците от СОУ „С. Савов” Пирдоп всяка година постигат високи успехи най-вече в областта на информационните технологии. През годините училището може да се похвали с много ученици, които са станали студенти в български и чуждестранни университети, и то още преди тяхното завършване. През тази учебна година Радослав Чардаков и Николина Чалъкова вече са приети като студенти в престижни университети в чужбина.

Радослав е приет в университета NHTV в гр. Бреда, Холандия, който е обявен за най-добро висше училище по приложни науки. Специалността, по която възпитаникът на пирдопската гимназия ще се обучава е „Интернационална архитектура и дизайн на компютърни игри”. Направлението, в което ще се обучава Радослав е „Визуални изкуства”, като в него всяка година се приемат средно по 50 човека. За да кандидатства в този университет, той е трябвало да получи сертификат по английски език IELTS, чийто максимален резултат на теста е 9 точки, а Радослав е получил 7. Знанията, които е показал на теста са изцяло само от подготовката му по английски език в училище. За да бъде приет в университета, Радослав е преминал през  няколко етапа. Първоначално е издържал изпит, чрез който са проверени неговите умения за учене. Следващата задача, която е имал е била да нарисува 3 рисунки и да направи 3D модел. Рисунките, които е нарисувал са били пейзаж със сграда, скица на превозно средство и автопортрет, а 3D моделът е бил на велосипед. Също е изпратил и портфолио с негови модели. След това е преминал през интервю, в което е представил методите, които е използвал за изпълнението на поставените му задачи. Единствената забележка, която е получил е била по отношение на 3D модела на велосипеда, който Радослав е направил много детайлно, но огледално. Последният етап от приема е бил тест, чрез който са проверени знанията на Радослав по математика, програмиране и логическо мислене.

Това е голям успех за Радослав, който е единственият човек в България, който седем пъти се е явявал на национален кръг на олимпиадата по информационни технологии, а през миналата учебна година той завоюва призовото място в тази олимпиада. От няколко месеца се водят преговори с издателство „Булвест” за закупуване на проекта, с който той спечели олимпиадата. Проектът ще се използва в обучението по математика в IV клас.

Николина Чалъкова е приета в университета VIA в  Хорсенс, Дания, със специалност „Информационни и комуникационни технологии и инженерство”. По тази специалност Николина ще се обучава да създава различни софтуерни програми и да разработва web дизайн.

Кандидатстването в университета е станало изцяло по документи. Изискванията за влизане са високи резултати по дипломна и академична справка, сертификат за владеене на английски език, високи познания по математика и средни познания по физика, както и препоръки от учители. Въпреки високите изисквания Николина ги е покрила. Тя е получила сертификат за владеене на английски език TOEFL, на който от 120 точки е получила 117 точки. Резултатите от сертификата са  направили високо впечатление в университета.

Добави коментар