Ученици от СУ „Св.П.Хилендарски“ Златица посетиха Европарламента в Страсбург

На 30 март 2023 г. двадесет и трима ученици от 9. и 10. клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица участваха в програма „Евроскола“. Това бе тяхната награда след като младшите посланици се класираха на първо място в националната програма „Училище посланик на ЕП“ за 2022 г. Събитието се проведе в Европейския парламент – гр. Страсбург. Темата бе: „Европа на равните възможности? Защитата на правата на жените и равенството между половете от Европейския парламент“.

Както отбелязаха организаторите, за пръв път след епидемията от COVID-19, толкова много млади хора взеха участие – повече от 1000 – присъствено и онлайн.

През първата част от събитието видеопоздрав отправи председателят на ЕП – Роберта Мецола. По време на тази сесия на „Евроскола“ всички ученици имаха възможност да участват във видеодискусии с Евелин Регнер – заместник-председател на Европейския парламент, член на групата на социалистите и демократите и експерт Хенри Алекс Уасунг от секретариата на комисията по правата на жените и равенството между половете на Европейския парламент. Нашите ученици бяха изключително активни като задаваха въпроси в платформата slido. Някои от тях бяха свързани със заплащането на самотните майки, гъвкаво работно време при жените, наистина ли може да се достигне до пълно изравняване на правата на мъжете и жените и т.н.

Втората част бе само за участниците, които присъстваха в залата. Те дебатираха върху темата и гласуваха определени предложения, които да бъдат представени на Европейската комисия. Стратегическият ангажимент за равенство между половете се фокусира върху няколко приоритетни области като увеличаване на участието на жените на пазара на труда и икономическата независимост на жените и мъжете, намаляване на разликите в заплащането, доходите и пенсиите между половете и по този начин борба с бедността сред жените, насърчаване на равенството между жените и мъжете при вземането на решения и др.

***

На път обратно за България учениците имаха възможност да разгледат Страсбург, Колмар и Базел. В космополитната столица на Европа – Страсбург, те посетиха Катедралата Нотр Дам, която се издига високо зад заобикалящите я средновековни къщи в старата част на града. Това е една от най-големите катедрали не само в Европа, но и в света. В началото на град Колмар интерес предизвика умаленото копие на Статуята на свободата, която се намира в Ню Йорк, САЩ. Всъщност, оказа се, скулпторът на тази статуя Фредерик Огюст Бартолди е роден в Колмар. Той създава редица Статуи на свободата в по-малки копия. В целия град има множество негови скулптори. Хората наричат Колмар „Малката Венеция“ заради множеството канали. Фасадите на къщите впечатляват със своята живописност и колоритност. А за краткото време в Базел учениците посетиха фонтана Тингели и катедралата Мюнстер.

Европа без граници – това видяха учениците от Златица! Това е тяхната бъдеща цел!

Впечатления на ученици

Моника Дишлянова – С нетърпение очаквах участието ни в „Евроскола“ и съм изключително доволна от постигнатото. Радвам се, че съществува такава програма, която дава шанс на тийнейджърите като мен да изразим своето лично мнение и същевременно да научим повече. Беше изключително интересно да бъдем в обувките на евродепутати за един ден.

Нонка Данчева – Освен че изпитвахме огромно вълнение, успяхме да се запознаем с нови култури, нови хора и изпитахме много позитивни емоции!

Ясен Стоянов – Евроскола беше едно незабравимо и прекрасно преживяване. Научихме много неща за проблемите на ЕС и на Европа като цяло. Пожелавам на всеки едно такова вълнуващо преживяване!

Димитър Щърков – Евроскола беше едно невероятно преживяване! Ние общувахме с хора от различни държави, упражнявахме своя английски и дебатирахме по различни теми, което е страхотно. Най-важното е, че разбрахме още повече за устройството на ЕС и за работата на евродепутатите.

Дарина Андреева – Беше изключително интересно и вълнуващо преживяване. Получихме възможността да чуем мнението на важни членове на ЕП и експерти, а след това да зададем собствените си въпроси. Запознахме се с нови хора от различни държави и чухме техните гледни точки. Участието в Евроскола ни зареди с много позитивни емоции, като същевременно ни научи на нови неща, които да приложим в бъдеще, и остави траен отпечатък в съзнанията ни.

Златомира Бързакова – Беше много интересно и вълнуващо. Както и много различно да сме на такова място. Респектира! Заслужава си да преживееш тези емоции, които ние имахме.