Ученици от Етрополе и Средногорието спечелиха специалната награда „Арлекин – 2023“

След пет месеца труд, упоритост и творчески усилия ученици, участвали в създаването на два документални филма за минни професии, бяха наградени със специалната награда „Арлекин – 2023“. Аудиовизуалните произведения, получили приза за мащабен филмов проект, бяха създадени в рамките на инициатива на Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД и Сдружение „Арлекин“. Учениците от 13 училища от община Етрополе и Средногорието получиха диплом и статуетка на XII Международен фестивал на младежкото медийно изкуство във Варна. По време на събитието ученици от гр. Етрополе взеха и други призове. Ученикът Йоан-Марин Пенков от СУ „Христо Ясенов“ – Етрополе, получи диплом и статуетка за монтаж на филма „Да обичаш професията си“. Той, Християн Василев, Велина Григорова, Виктория Николова от СУ „Христо Ясенов“ и Рая Кирилова от ОУ „Христо Ботев“ си тръгнаха с диплом за репортажа „Светът в моите очи“. Християн Василев спечели и отличие за снимка с фотоколаж „Арлекин в усмивки“.

Наградата за филмите за минни професии бе спечелена в конкуренция с участници от 26 държави. Учениците интервюираха и заснемаха споделеното от специалисти от десет ключови професии, работещи на двете работни площадки на Елаците-Мед АД. В Рудодобивен комплекс – гр. Етрополе, участниците в проекта научиха повече за професиите маркшайдер, геолог, IT специалист, оператор на челен товарач и шофьор на тежкотоварен камион. В Обогатителния комплекс – с. Мирково, се срещнаха с електроинженер КИП и А, механик, обогатител, еколог и технолог на хвостохранилище. Младите творци влязоха в ролите на режисьори, озвучители, музикални оформители, монтажисти на аудиовизуалните произведения.

И в двата основни екипа, създали филмите: „Да обичаш професията си“ (деца и младежи от Етрополе) и „Професии за теб“ (от Антон, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч), участваха ученици от паралелките по дуално обучение от ПГ „Тодор Пеев“, Етрополе и ПГ „Златица“, гр. Златица – партньори на Група ГЕОТЕХМИН. 

Според д-р Росица Младенова, директор на фестивала „Арлекин“, проектът „Да направим филм“ е спечелил интереса и овациите на публиката. Тя благодари на спонсорите и лично на проф. дтн инж. Цоло Вутов за възможността участниците да придобият професионални умения в областта на киното и телевизията, за осигуряването на техника и шанса да участват лично при представянето на творбите си. Екипът на сдружението смята, че в бъдеще трябва да има повече филми за професии, правени от деца за деца, за да могат младите хора да направят информиран избор за бъдещата си професия и да останат да градят кариера в България.

Ето някои споделени мигове от участници в процеса по изготвяне на филмите и тяхното представяне на Международния фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“ от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ПГ „Златица“, гр. Златица. 

„Чувството да си режисьор е неописуемо, защото можеш да изразяваш мнението си и останалите да се вслушват в него. Изисква се сила, която не всеки притежава и умение да носиш отговорност. Когато се запознах с инж. Момчил Бояджиев, научих много нови неща за хвостохранилищата. Той ни показа апаратурата, с която работи и гледки от рекултивацията, оставящи ни без дъх. Докато бях на фестивала „Арлекин“ се запознах с много интересни хора от различни страни, професионалисти и млади режисьори, оператори, сценаристи. А чувството да се състезаваш с тях бе невероятно“, разказва Теодора Тодорова от 9 клас от СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Мира Кошинска от 10 клас разказва за своето голямо приключение. „Заснемането беше изключително интересно и забавно. С моя екип от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица, направихме част от филма, разказваща за професията технолог на хвостохранилище. Убедихме се, че това е трудна и много отговорна работа. Участието в Международния филмов фестивал ,,Арлекин“ в гр. Варна беше едно много приятно изживяване и едновременно поучително за нас. Благодарим на Геотехмин и Елаците-Мед за подкрепата.“

Златан Патин се включва, защото иска да научи нещо ново. „Снимах. Първия ден ми беше малко притеснено, но след това се научих и ми стана по-лесно и много забавно. Фестивалът беше великолепен, запознах се с много нови неща и нови хора. Мечтая за продължение на формата и отново искам да съм оператор“, сигурен е той.

Инж. Донка Георгиева, преподавател по математика и ИТ в ПГ „Златица“ веднага вижда възможност за популяризиране на професиите, за които се обучават нейните ученици. „Това, че целият проект е многокомпонентен, дава още повече полета за изява на децата. Проведените онлайн срещи и обучения от изявени специалисти като доц. Юрий Дачев, Радосвета Петрова и д-р Росица Младенова бяха на академично ниво“, е впечатлена тя. „Наясно съм колко трудно е да се реорганизира работния процес в едно толкова мащабно производство, затова, поздравявам всички от Елаците-Мед АД, които успяха да осигурят безпроблемни снимачни дни на терен. Участието ни в Международния младежки фестивал за филмово изкуство „Арлекин“ беше емоционално, заради нашето присъствие в зала, заради излизането на сцена след прожекцията, заради хубавите думи от публиката и аплодисментите“, развълнувано обяснява г-жа Георгиева.

За Горан Горчев инициативата е интересна и много полезна. „По време на целия снимачен процес и организацията на цялото събитие, се впечатлих как хора, които никога не са се срещали досега, за едно много кратко време успяха да създадат екип и да работят заедно без напрежение или неразбирателство помежду си. Със сигурност искам да участвам отново в бъдещи дейности на тази тема“, мечтае Горан.