Ученици, общинско ръководство и дарители продължиха залесителната инициатива „Нашето зелено утре“ в Пирдоп

Кампанията се осъществява с дарения от четирите дружества Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг

В продължение на дейностите от инициативата „Нашето зелено утре” на Група ГЕОТЕХМИН, на 3 ноември в Пирдоп бяха засадени над 70 дръвчета и 200 храста. В кампанията се включиха и четвъртокласници от НУ „Тодор Влайков” и шестокласници от СУ „Саво Савов”, директорите Евдокия Богданова и Цвятко Четьов, кметът Ангел Геров, председателят на ОбС Васил Кафеджиев, зам.кметовете Мария Шентова и Иван Щаплев, Стойно Стойнов, директор „Обогатителен комплекс” и Александър Григоров, директор „Околна среда и води” в „Елаците-Мед”, служители в компаниите-дарители „Геотехмин”, „Елаците-Мед”, „Геострой” и „Геотрейдинг”, както и служители в общинска администрация Пирдоп.

„Община Пирдоп приветства инициативата на Група ГЕОТЕХМИН. Предвид факта, че живеем в индустриален регион, грижата от страна на най-големите работодатели в района е от ключове значение да има една добре развита, зелена екосистема. Радвам се, че присъстват деца от НУ „Тодор Влайков” и от СУ „Саво Савов”, за да успеем да ги научим да ценят природата, да се запознават с дървесните видове – как се засаждат и как се отглеждат. Неслучайно сме избрали именно Градската градина, тъй като тя е разположена между двете училища и така, при всеки един свободен момент, децата ще могат да посетят засадените от тях дървета, да проследят тяхното развитие и да полагат грижи за тях. Благодаря още веднъж на компаниите от Група ГЕОТЕХМИН и декларирам, че община Пирдоп, с помощта на прекрасните деца на общината, ще се грижим за това, което ще направим заедно” – заяви кметът Геров при откриване на мероприятието. Геров отбеляза още, че голяма част от дърветата в Градската градина са остарели и за да бъде запазен зеленият облик на парка е важно да бъдат засадени нови видове, и именно заради това инициативата „Нашето зелено утре” е изключително полезна.

Инж. Александър Григоров се обърна към учениците с думите: „Радвам се да бъда днес сред Вас, за да дадем заедно старта на инициативата „Нашето зелено утре” в община Пирдоп за 2021 г. Проектът е продължение от изминалата година, а началото е от 2011 г., когато по инициатива на проф. дтн инж. Цоло Вутов, Управител на Геотехмин, стартираха дейности по озеленяване в общините, в които работим и има наши служители. Инициативата днес е в рамките на Благотворителна програма „Българските добродетели” и има за цел да изпълни един от нашите основни приоритети – общините от Средногорието да се превръщат във все по-красиви, зелени и предпочитани места за живот. Радвам се, че и вие, скъпи ученици, се включихте, защото вярвам това учи и вас на грижа и отговорност към природата. Пожелавам успех на нашето общо начинание и нека посаденото от нас да ни носи радост в бъдеще”.

Със задружни усилия, в парка бяха засадени ясен, липа и чинар, а в двора на СУ „Саво Савов” ще се развиват няколко чинара, две ели и един смърч. В парк „Еделвайс” в предишните дни е засаден дъб, а в междублоковите пространства в общината вече са залесени плодни дръвчета – ябълка, круша и слива, по желание на жителите.

Инициативата се провежда за втора поредна година в община Пирдоп, като през миналата бяха засадени над 200 броя иглолистни и широколистни дръвчета в градинките „Еделвайс” и „Кирил Чепишев”, ДГ „Пека и Карло Чоконяни” и Градската градина.

„Нашето зелено утре” е дългосрочен проект на Група ГЕОТЕХМИН за подобряване на биоразнообразието и околната среда в общините, в които Групата развива дейност. От 2020 г. той се осъществява с дарения на четири дружества – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг. Представители на общината определят площите и подходящите видове за озеленяване, съобразно климатичните особености, местните почвени характеристики и биоразнообразието в района.