Ученици застанаха начело на Дънди Прешъс Металс за един ден

На 7 ноември, в цялата страна, за осемнадесета поредна година се проведе инициативата „Мениджър за един ден”. Тя е организирана от Джуниър Ачийвмънт България и ежегодно в нея се включват ученици, които преживяват един реален работен ден в малки и големи компании, държавни и общински институции. Освен че предлага възможности за ефективна професионална ориентация, за много от младите хора това преживяване оставя незабравим отпечатък за цял живот и е първа стъпка в тяхната успешна реализация на все по-конкурентния пазар на труда.

В инициативата се включи и Дънди Прешъс Металс Челопеч, като компанията за поредна година приема ученици от училищата в региона и им дава възможност да съпреживеят един ден на мениджър в различен отдел.

Тази година дружеството посрещна 13 ученика: от ЧПГЧО – Челопеч, СУ „С. Савов” Пирдоп, СУ „Св. П. Хилендарски” Златица и ПГ „Златица”.

За един ден учениците заеха длъжностите изпълнителен директор, главен инженер „Преработка на руда”, главен инженер Рудник – подземен, директор „Човешки ресурси и администрация”, мениджър „Безопасност и здраве при работа”, оперативен директор, ръководител оперативен дизайн – смарт център, юрисконсулт, мениджър „Опазване на околната среда”, ръководител „Връзки с обществеността”, ръководител „доставки и логистика”, мениджър „Проучвателни дейности”, ръководител „Сигурност и охрана”.

Денят започна с кратко представяне на дейността на рудодобивното и преработвателно дружество в Информационния център на Дънди Прешъс Металс Челопеч.

Учениците имаха възможност и да направят виртуална обиколка на подземния рудник чрез очила за виртуална реалност. След това последва и по-задълбочено запознаване със структурата на дирекциите и отделите в дружеството и кратко описание на основните дейности по отдели. Младите мениджъри бяха разпределени в отделите, за които бяха кандидатствали в специално разработена платформа на организаторите Джуниър Ачийвмънт.  

Динамиката на работната среда, новите познанства и спецификата на работа във всеки отдел изпълниха деня на момичетата и момчетата. В края на работния ден мениджърският екип отчете работата за деня на следобедна среща в Информационния център с впечатления и интересни случки. Участниците споделиха колко приятелски са били посрещнати, бяха впечатлени от вниманието и организацията, от отговорностите, които се поемат от мениджърите в процеса на работа. Всички единодушно се съгласиха, че биха работили като специалисти в областите, в които се потопиха.

В самия край на деня учениците получиха сертификати за участието си в инициативата „Мениджър за един ден” 2019.

Споделяме с вас впечатленията на ученици от СУ „Саво Савов” Пирдоп.

• Петя Медарова, 11 „а“ клас, Главен инженер – преработка на руда

– Мой ментор бе Георги Божилов от екипа на компанията. Целият ден протече интересно за мен и като обикновен работен ден. Запознах се машините преработващи рудата. Всяка машина се следи от камера и така всички действия: от разтрошаването на рудата до изсипването на вече преработената руда във вагоните. Готовият пиритен и меден концентрат се изпраща към пристанището във Варна. Освен технологичните процеси имаше и събирания на екипите. Едно, на което присъствах беше за плана за месец ноември и декември. Планира се колко руда ще се добие и преработи за месеца.

Удовлетворена и впечатлена съм от видяното и наученото.

• Цветина Николова, 12 „б“ клас, Главен инженер – подземен добив

– Мой наставник беше Николай Симонски. Той ми обясни много подробно и изчерпателно за процеса по добиване на руди, показа ми неговия кабинет, откъдето оперира и следи случващото се, заведе ме в Смарт центъра, чрез който се управлява целият рудник. Бяхме също така и в Техническите служби, където има инженери проучващи минните находища. Накрая присъствах с него на среща, която се провежда в началото на месеца, и се обсъждат бюджета, планове и др. На срещата беше и Изпълнителният директор г-н Илия Гърков. Отношението на моя ментор към мен бе професионално, но и разчупено, за да не се чувствам некомфортно. Обсъдихме много теми и придобих страхотен опит.

Мнения на ученици от Крумовград, където Дънди Прешъс Металс организира инициативата за първи път:

• Десислава Пачеманова – Мениджър Проучвателни дейности

– Радвам се, че бях част от инициативата „Мениджър за един ден” на длъжност ,,Мениджър проучвателни дейности”. Разбрах и научих много нови неща за ден в сферата на екологията и добива на златен концентрат. Надявам се инициативата да продължи за напред.

• Харитон Палазов – Оперативен директор

– Тази година представители на фирмата представиха инициативата „Мениджър за един ден“ пред учениците от нашето училище. Това ми даде възможност да получа информация за процеса на кандидатстване, за професиите. Макар и недостатъчен, един ден е много полезен за нашата кариерната ориентация. Това е точният момент, когато за нас е важно да изберем в каква професионална сфера бихме желали да се развием. Много съм доволен от наученото и преживяното днес и съм силно мотивиран да направя информиран избор относно бъдещото си образование и работа.

• Десислава Карамфилова – Главен инженер Производство

– Вчерашният ден беше изключително интересен и полезен за мен. Убедих се и потвърдих мнението си от преди, че Вие сте професионалисти и вършите всичко с желание. Изпипвате всичко до последния детайл, колкото и трудно да е това Вие го постигате с лекота. Впечатли ме факта, че за вас на първо място е безопасността, а не личната облага и изгода.

Бях в офисите, на терен, но навсякъде се усеща една хармония, една стабилност и адекватност. Компанията е като една добре смазана машина, в която всеки знае какво трябва да прави и как да го направи.

С няколко думи ни показахте, че сте вещи в областта си на работа и високата ви степен на умения, не са само привидни, а реални. Прекарах един прекрасен ден и в никакъв случай не съжалявам за него!

Много ви благодаря за оказаната възможност и че ми позволихте да бъда част от вашия екип!