Участие в проект за популяризиране на Европейската доброволческа служба

Proekt_EDS

Учителят Кристиян Герчев от ОУ „Георги Бенковски“ с. Мирково представи България, “Teach for Bulgaria” („Заедно в час“), както и своето училище, взимайки участие в международен тренинг курс, провел се в Анталия, Турция от 13 до 18 май, финансиран по програмата „Еразъм+“. Проектът “EVS go political” е свързан с популяризиране на доброволчеството и по-точно на ЕДС (европейската доброволческа служба). Целта на проекта беше да изясни колко значим за живота може да се превърне изборът да станеш доброволец, финансиран по програмата „Еразъм+“, да заминеш за чужда страна и да прекараш известен период от време там. В проекта освен домакините от Турция взеха участие и представители на Испания, България, Словакия, Хърватия, Латвия, Полша, Палестина и Италия. Тренинг курсът включваше различни сесии, които се провеждаха под формата на игри, типични за неформалното образование, което набира все по-голяма популярност в България. Проектите от този тип са типичен пример за това как хора от различни религиозни общности, култури, националности, възрасти и професии, могат да работят заедно в продължение на дни в името на обща цел, каквато са децата и подрастващите младежи и тяхното развитие като личности.

Участниците в този проект имаха възможност да научат повече за важността на това, че всеки човек има правото да изразява политическите си убеждения и цели, да разберат позицията на хора от различни националности за човешките права, демокрацията, правата на жените, правата на малцинствата, нарастващите проблеми с бежанците в световен и европейски мащаб, да развият своето критическо мислене, но в същото време и толерантност. През цялото време споделяха добри практики, методи на работа, обменяха идеи за справяне с различни проблеми, а най-приоритетно беше установяването на политическото измерение на европейската доброволческа служба.

В края всички получиха сертификати за прекарания период на обучение, а вратата към създалите се отношения и контакти остана отворена чрез множеството отправени покани от страна на различни участници в проекта, следващите обучения от серията да бъдат домакинствани от техните държави.

Кристиян Герчев, учител

Добави коментар