УЧАСТИЕ НА ЧПГЧО ЧЕЛОПЕЧ В НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КЛУБОВЕ


За трета поредна година РИУ Правец Ризорт бе домакин на  годишната конференция на Националната асоциация на българските европейски клубове. В периода 31.10-02.11.2019 година  ученици и учители от 34 училища в страната дискутираха и обменяха идеи и опит като част от мрежата на ученическите европейски клубове в страната. Представители на клуба на ЧПГЧО Челопеч бяха Памела Маринова и Цветомира Николова от 11 клас и Владислав Божилов от 10 клас, ръководени от г-жа Димитрина Арнаудова, преподавател по история и цивилизация и ръководител на клуба.

Специални видео обръщения към участниците в срещата отправиха  Европейски комисар Мария Габриел и Томислав Дончев, заместник министър-председател на  Република България. По време на пленарните сесии учениците имаха възможност да разговарят с представители на Европейската комисия в България. Специален гост-лектор бе политологът д-р Калоян Методиев, началник на кабинета на Президента на Република България. Той представи приоритетите на държавата като част от ЕС. Дискутирани бяха теми като Брекзит и споразумението за икономическо партньорство (СИП) между Европейския съюз и Япония, което влезе в сила от 1 февруари 2019 г. Юри Константинов от Центъра за развитие на човешките ресурси говори за програмата Еразъм+ и нейния обхват в следващия програмен период.

Интерес за учениците предизвика прожекцията на филма „Прасето“ на режисьора Драгомир Шолев, получил три награди на 23-ия „София филм фест“.  Дискусията с режисьора след прожекцията даде възможност на участниците да вникнат по-дълбоко в мотивите за създаването на филма, засягащ темата за агресията в обществото и нейните проекции в училище.

Редом с изявите на официалните гости на конференцията, учениците от всеки клуб представиха своята разработка по основната тема на срещата „В каква Европа вярваме?“. Клубът на ЧПГЧО Челопеч се представи с кратък филм, включващ основните възгледи и визията на членовете на клуба за бъдеща обединена Европа. Участниците от Челопеч се включиха активно във всички сесии на конференцията, като на тях и на представителите от Видин бе поверена отговорността в първия ден да подготвят и ръководят интерактивни занимания за запознанство и разчупване на леда сред представителите на всички училища. Във вечерта на талантите Памела Маринова и Владислав Божилов очароваха публиката с професионалното си изпълнение на виенски валс.

Дейността на учениците от ЧПГЧО Челопеч получи висока оценка както от д-р Красимира Василева, президент на НАБЕК, така и от представителството на Европейския парламент в България. Гимназията е сертифицирана като УЧИЛИЩЕ ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ още през 2017 година – първата програмна година на тази инициатива. През месец октомври 2019 година се проведе процедура по подбор на 20 училища от вече получилите посланически статут, с които Европейският парламент ще продължава да си сътрудничи. След подадена кандидатура, ЧПГЧО си заслужи правото да бъде едно от тези училища. Очакват ни много инициативи, интересни събития и срещи с представители на Бюрото на Европейския парламент в България и образователните експерти по Програмата.