Успешен старт на проект „Възможности за реализация на младежи след завършване на училище“

СОУ „Св. П. Хилендарски“ Златица

SOUZL2

От 13 до 23 юни се проведоха  дейностите от първия етап на двустранния българо-холандски обмен „Възможности за реализация на младежи след завършване на училище“  по програма Еразъм+ – визитата в България. Ето най-важните акценти в  програмата:

ДА РАЗЧУПИМ ЛЕДОВЕТЕ

SOUZL9

В мотивационните си писма българските участници  написаха, че искат да участват в двустранния проект с Холандия „Възможности за реализация на младежи след завършване на училище” по програма Еразъм+,  заради възможността да се запознаят с нови хора, да опознаят различен бит и култура, да подобрят английския си език и, разбира се, да разберат повече за възможностите за професионална реализация.

Първият емоционален момент при реализирането на дейностите беше изборът на buddy (приятел). Холандските гости изтеглиха имената на своите домакини. И оттук започна важната задача да се „разтопят ледовете“ или т. нар. „Игри Ice-breaker”. Всеки участник имаше възможност да представи себе си, своето семейство, приятели, интереси. След това трябваше да нарисува своя приятел, като може да използва думи и символи. Всички рисунки бяха изложени на една своеобразна Стена на приятелството.

Следобедът беше посветен на град Златица. Участниците се разделиха на отбори, за да се запознаят със забележителностите на града. Първо трябваше да открият Община Златица на картата на общините на България, а след това – да подредят пъзели с изображения на интересни места от населеното ни място. След теоретичната част последва и практическа – „City rally”. Всеки отбор получи карта с отбелязани обекти и въпроси, чиито отговори трябваше да се открият на самия обект, а учeниците да удостоверят присъствието си чрез снимки. Интересно, забавно, поучително!

Това беше един по-различен начин  да се „разчупят ледовете“!

УРОК „ИНТЕРКУЛТУРНИ ИГРИ“

SOUZL

Младежите от Penta college, гр. Ротердам станаха за един час учители на учениците от II и III клас на СОУ „Св. Паисий Хилендарски”. По предложение на малките деца, всички участваха в играта „Кралю порталю”, а след това гостите показаха традиционни холандски игри. Децата се забавляваха като ловяха ябълки и бонбони в съд с вода, минаваха под въженце с лакомства и се опитваха да си хапнат някое парче, или със завързани очи уцелваха опашката на нарисувано магаре.

КУЛТУРНА ПРОГРАМА

SOUZL5

Образователният и културен обмен дава възможност за изграждането на мостове за сътрудничество и разбирателство между народите. В дейностите по време на визитата, подобаващо място беше отделено за запознаване с емблематични за историята и културата на България обекти.

Посещението в Бачковския манастир беше изключително въздействащо. Красивата природа в поречието на Чепеларска река, многовековната история и неповторимата атмосфера на това свято място, със сигурност са оставили трайни спомени у всички участници в проекта. Пловдив със своето уникално съчетание на античност и съвременност внесе  допълнително очарование към картината. Нека добавим въздействието на изящното Панагюрското златно съкровище и тихите стъпки по калдъръмените улици на Копривщица. Става ясно колко важно за младите хора е познаването на историята както на своя, така и на другите народи.

 

СРЕЩА С ТРАДИЦИИТЕ

SOUZL3

Гостите от Холандия посетиха местността Св. Петка в с. Чавдар, където присъстваха на пресъздаването на древния обичай Еньовден от местни самодейци и деца. Празникът, известен още като Деня на Слънцето, се отбелязва традиционно всяка година. Отец Недко Бръмбаров отслужи водосвет и поръси присъстващите със светена вода. Жени и деца от селото, облечени в бели ризи, набраха билки и се търкулнаха в росната трева за здраве и берекет. С надежда за здраве и благополучие гостите и всички присъстващи се промушиха под венец от цветя и хапнаха от традиционната питка със сол.

Денят на холандските ученици и българските им приятели продължи в Неолитното селище, където се запознаха с начина на живот на хората в миналото и бяха въвлечени в игра „Търсене на съкровище“.

 

ТУРИСТИЧЕСКИ ПРЕХОД

SOUZL6

На 15 юни се проведе туристически преход до местността „Кабата”, намираща се в Стара планина над гр. Златица. За представителите на „ниската земя“ това беше първата среща с планината, изпълнена с много очаквания. Красиви гледки, непознати представители на флората и фауната, неочаквани трудности по пресечен терен предизвикаха много усмивки по лицата им. Николай Серафимов – ръководител на групата запозна участниците с интересни факти за Балкана, показа им Рила планина.

SOUZL7

С много настроение бе достигната най-високата точка на прехода – на около 1400 м. надморска височина.

Холандските и български младежи, разпределени в четири смесени отбора, се впуснаха в състезания по планинска щафета и теглене на въже.

След пълноценен отдих, в ранния следобед групата се придвижи до местността Спасово кладенче.

Социални дейности

По време на престоя си в България холандските участници  се запознаха  как функционира социалната система в България.

УСМИВКИ И ЕМОЦИИ ЗА ДЕЦАТА ОТ ДОГАНОВО

SOUZL4

На 20 юни, участниците в проект „Възможности за реализация на младежи след завършване на училище“ и Интеракт клуб Златица посетиха Дома за деца, лишени от родителски грижи, в с. Доганово.

Посрещането беше изключително сърдечно. Децата с грейнали очи и отворени сърца приветстваха гостите от Холандия и българските си приятели. Демонстрираха своите умения, креативност и безспорен талант с вокални изпълнения, свирене на пиано, представиха детския си свят в рисунки. Желанието за общуване „стопи“ езиковата бариера.

Холандската група  подари на децата от дома нов велосипед.

В края на срещата всички написаха своята мечта на лист хартия, завързаха листчетата за балони, пълни с хелий и ги пуснаха във въздуха, с надеждата те да се сбъднат.

ПОМОЩ НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА

SOUZL8

В дейностите по проекта беше предвидено участниците да окажат помощ на възрастни хора с увреждания. Съдействие при организацията оказа председателят на Клуба на инвалидите в гр. Златица Петрана Цакова. Младежите се заеха със задачата да облагородят градинката пред клуба. Те прекопаха цветните лехи и засадиха множество цветя – бял и червен пламък.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ

На 21 юни участниците в проекта съвместно  посетиха новооткритата болница в Панагюрище. Болницата носи името „Уни Хоспитал“ и е открита на 11 юни т.г. Разполага с най-модерната апаратура на Балканите. Седеметажното лечебно заведение използва възможно най-съвременното оборудване за лечение на онкоболни пациенти. Чрез 3D технология, специалистите имат възможността да правят максимално точна диагностика.

Групата бе посрещната от мениджъра на болницата

д-р Добрева. Тя приветства гостите и разказа за капацитета и новите възможности за лечение.  Младежите се впечатлиха от перфектната организация и синхрон между различните звена, както и от факта, че в болницата работят много млади кадри.

SOUZL1

В последния ден от визитата младежите от двете  страни участваха в дискусия на тема „Как си представяш своето бъдеще?“ Обединени в пет екипа, те се опитаха да определят желаната посока и да начертаят кариерен план на своето развитие. Всеки се виждаше в бъдещето успешен, с интересна работа и хубаво семейство.


СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Златица носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства той не може да се приеме като официална позиция на Националната агенция, администрираща програма „Еразъм +“

Добави коментар