Успешен старт на младите велосипедисти от СОУ „С. Савов“ Пирдоп

prilojnokoloSOUPP

• Даниела Ганчева – преподавател по физическо възпитание и ръководител на отбора по приложно колоездене към СОУ „С. Савов” – Пирдоп

– На 22 и 23 април в София, в зала „Триадица”, се проведе Републикански шампионат по приложно колоездене и пътна безопасност по правилата на ФИА. Домакин на състезанието бе автомобилен клуб „София Север”. Проведеното състезание бе много оспорвано. В състезанието взеха участие 54 деца на възраст от 10 до 12 години. Седем отбора бяха от страната, а два – от столицата. Участието в този шампионат, освен за голямата награда – велосипед, бе и за извоюване място в националния отбор, който през септември ще участва в 31-то европейско първенство по приложно колоездене в Чехия. Резултатите при теорията на четирите отбора – Силистра, Берковица, Пирдоп и Първомай, бяха много близки и решаващото бе пътеките, които трябваше да изпълняват с велосипедите. Затова и разликите в точките при крайното класиране бяха толкова малки. На първо място се класира отборът на Силистра, на второ – Пирдоп, на трето място – Берковица.

В това състезание, по принцип, участват ученици от 10 до 12 години, а в СОУ-Пирдоп учениците на 12 години са в V клас. За тях това е първо състезание, докато в отборите на Силистра и Берковица имаха по двама играчи, които миналата година бяха включени в разширения състав на националния отбор и имат много голям опит и трета година участие. Ние сме може би единственият отбор, изцяло спонсориран от бюджета на училището, а другите отбори са към СБА на отделните градове и общините. Почти не разполагаме с материална база – тренираме с подръчни материали и едно колело, което ни е подарък от Макс Байк преди две години. Затова искам да подчертая, че това е много голям успех за нас. При тези условия, които имаме, децата показват своите умения и завоюват успехи – първата година имахме един състезател в европейски шампионат, втората година имахме двама, и сега, разбира се, се надяваме да имаме пак.

При индивидуалното класиране, Теодора Асенова Юрукова, която се състезава за пръв път, спечели сребърен медал, като победи Ралица Каменова от Берковица, която бе включена в разширения състав на националния отбор миналата година.

Предстоят ни още три кръга от Шампионата. Имаме състезание в първата седмица на юни в Благоевград. След това в Кранево и последната седмица на юни ще бъде в Първомай. На базата на тези четири кръга ще се излъчат четири момичета и четири момчета за разширения състав.

Добави коментар