Усилията на всеки един от нас допринасят за нашето по-добро утре

Ако мислиш за една година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, ако мислиш за 100 години напред образовай децата си“

                                                                                                                                                             Конфуций

 

По повод Световния ден на земята – 22 април – Дънди Прешъс Металс организира поредица от еко инициативи, насочени към почистване и озеленяване на паркови площи в общините Челопеч и Крумовград. В деня на международното отбелязване на световната инициатива се включиха служители на двете дружества на Дънди Прешъс Металс, служители на община Челопеч и ученици от основно училище Св.Св. Кирил и Методий и Частната профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч“.

Тема на тазгодишната кампания е „Свят без замърсяване с пластмаси“. Целта е да се насочи вниманието към цялостна промяна на отношението ни към пластмасите. Глобално стремежът е към значително намаляване на замърсяването с пластмаси и увеличаване на усилията за премахване на пластмасите за еднократна употреба. С участието си в инициативата Дънди Прешъс Металс насочи вниманието към опазването на околната среда – приоритет на компанията – като усилие, което зависи от всеки един от нас.

С усилията на всички участници бяха засадени над 100 дървета и храсти от различни видове. Благодарение на ДГС-Крумовград и ДГС – Момчилград за отбелязването на деня на Земята в Крумовград бяха осигурени фиданки от липа, червен дъб и кестен. В Челопеч бяха засадени японски вишни, секвоя, ябълки и декоративни храсти.

От страна на минните дружества се включиха доброволци от отделите Корпоративна социална отговорност и комуникации, Човешки ресурси, Опазване на околната среда, Проекти, Производство и Поддръжка в двете дружества.

В Челопеч, след кратко представяне на Деня на земята от мениджър Опазване на околната среда – Елисавета Вълова, ученици от 8 клас на Частната гимназия на Дънди Прешъс Металс Челопеч споделиха своите впечатления:

Славена  – „Важно е да се грижим за околната среда. Много по-приятно е да има цветя, дървета отколкото да е пустош“

Нина – „Важно е да мислим за околната среда всеки ден, а не само на 22 април. Аз и моето семейство се стремим да рециклираме“

Паола – „Трябва да се грижим повече за чистотата и като препоръка бих предложила да има повече кошчета и контейнери за разделно събиране.“

Никол – „ Добре е да има повече паркови площи. Паркът в Челопеч например е много красив. От нас зависи да ни е приятно и чисто“.

Сред учениците от основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ имаше и участници на еко клуба. С настроение и готовност  участниците споделиха опита си от засаждането на различни зеленчуци и цветя.

Наско Фотев, 6 клас – „ В еко клуба имаме календар на събитията. За деня на Земята инициативата беше залесяване на дървета. Отбелязваме и други международни инициативи – например деня на водата. Търсим информация за околната среда, представяме презентации в клуба и пред съучениците си. Важно е да пазим природата“.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар