Урок по родолюбие в Основно училище – с. Антон

На 12 февруари в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” с. Антон се проведе урок по родолюбие. Инициативата е на г-жа Христина Генова. Пред препълнената класна стая, гостите от сдружение „Българска история” – Мартин Чорбаджийски и Мартин Стаматов, представиха любопитни факти от историята на страната и си поговориха с децата за поуките, които те могат да извлекат от нея.

Участие в лекцията взеха всички класове и класни ръководители от училището. Те изслушаха и изгледаха презентация за Васил Левски и семейството му, след това разговаряха за следите на революционерите в техните семейства.

Доброволните посещения на училища ще продължават из цялата страна, като гостите споделиха, че програмата им за февруари и март е вече запълнена.

Инициативата „Да обиколим българските училища” стартира през месец март 2013 година. За това време са посетени над 100 населени места из цялата страна и са изнесени близо 200 урока (има градове и села, в които са били по няколко пъти).

Изпълнението на идеята е съвсем просто – екип на „Българска история” абсолютно доброволно посещава един учебен час  по история, в който, основно чрез видео и мултимедия представя българското минало по малко по-различен и интригуващ начин.

Самите уроци са с времетраене от 40 минути до 1 час, като включват показването на образователни филми, адаптирани за ученици. Стремежът е да се покаже, че историята не е просто наука, съдържаща се на страниците на учебника, а е „жива“ материя, тя е навсякъде около нас, част от нашето семейство и род.

Основна задача пред сдружение „Българска история“ е съхраняването и популяризирането на българската история чрез развиването на най-големия исторически сайт у нас, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало, издаване на книги и списания с историческа тематика.

От създаването си до днес „Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на всеки един народ. Тяхната мисия е да достигнат до всички, които проявяват интерес към научнопопулярния аспект на историята, а с приоритет е подрастващото поколение.