Тържество в махала Бодят

В разгара на лятото, на 7 юли в махала Бодят се е състоял прекрасен празник. Местните жители са решили да организират свое тържество, на което да се събират и да се веселят. Основен двигател на идеята са Иван и Мария Лещарови, които от скоро са пенсионери. С музика и много емоции, на 7 юли, с гости над 100 човека, оживява центъра на махала Бодят. Преди това, с лични средства, дарения и труд е обновен и боядисан навеса, възстановена е чешмата, осигурени са места за сядане. Раздаден е и вкусен курбан. За доброто настроение на всички се грижи Мирковската духова музика.

На 4 август, при голям интерес, се проведе празник на тутманика и баницата. В него взеха участие всички майсторици, като и най-възрастната жителка на м. Бодят, баба Иванка, която е на 90 години, също замеси вкусен тутманик. Целта на тези събирания е да се наследи и предава традицията на петришкия тутманик. Сред гостите бяха кметът на с. Петрич Николай Лилов и зам.кметът на община Златица Цветан Хаинов.

Амбицията на местните жители е лека-полека да се възродят някои стари традиции, да се предават на младите и да се оживи махалата, в която по настоящем живеят постоянно около 20 души.

Добави коментар