Тържествен финал на Лятно училище 2016

FinalLqtnoUchilishteMiletia

На 5 август в салона на читалище „Напредък“ Пирдоп се проведе официалното закриване на Лятно училище 2016, за деца на служители на Аурубис България АД. То бе  организирано от Образователен център „Милетия“ и бе финансирано от компанията за трета поредна година.

В лятното училище се включиха 100 деца на служители, от I до XII клас, които прекараха заедно през месеците юли и август две приятни и полезни седмици. На тържеството присъстваха служители на компанията, родители и близки на учениците. Гостите бяха посрещнати с питка и сол.

По време на закриването имаше и изложба с творбите на децата от техните летни занимания. Ръководителят на лятното училище Илияна Серафимова приветства всички и представи емоционално филмче с приключенията на децата. Поздравление към участниците в лятното училище и техните родители отправи Анелия Димова – ръководител „Човешки ресурси Югоизточна Европа“ в Аурубис България. Различните отбори от летните занимания бяха представени поотделно, като всеки един от тях се изяви със свое изпълнение – танц, песен и театрална сценка. Всяко дете получи книга, с посланието след като я прочете, да я сподели с приятел. По този начин бе поставено началото на инициативата „Предай нататък!“.

Мотото на лятното училище тази година беше „Вдъхновяващият свят на книгите“. Участниците бяха поставени в различни интерактивни и практически ситуации, съпреживявайки света на героите от литературните произведения. По този начин те се докоснаха до красотата на българската реч, по забавен и интригуващ начин.

По време на лятното училище, всеки ден те посещаваха и опознаваха различни обекти в района на Средногорието. Местата, които посетиха са неолитно селище „Тополница“ и активен център в Чавдар, резиденция „Средна гора“, музеен комплекс в Панагюрище и басейни в с. Баня, библиотеката към читалище „Хр. Смирненски” – Златица и басейните в Златица, музеен комплекс и Първото светско училище в Копривщица, спортния комплекс и читалището в Мирково. Лятното училище завърши с поход в Стара планина и нощувка в х. Мургана.

Основните типове дейности, до които се докоснаха участниците в лятното училище бяха занимания, популяризиращи четенето на книги с разбиране, посредством интерактивни методи и театрални похвати, посещение на исторически обекти и запознаване с народните обичаи и традиции на нашия регион, спортни занимания, насърчаващи физическата активност на децата – спортни игри на открито, въжени пътеки и стени за катерене, уроци по плуване, планински преход и изграждане на навици и умения за планинско придвижване и „уроци по оцеляване“ сред природата, приложни дейности – изработка на макети, парцалени кукли, рисунки, хвърчила и много други.

Добави коментар