Тържествено приключи конкурсът „140 години свобода. Героите и събитията от моя роден край“

На 21 ноември в Дома на Миньора „Св. Ив. Рилски“, с. Мирково, се състоя тържество по случай приключването на тазгодишния конкурс „140 години Свобода. Героите и събитията от моя роден край“, организиран и проведен от Геотехмин и Елаците-Мед. Конкурсът е част от Корпоративната социална програма на дружествата – „Култура и национална идентичност“. На празника присъстваха изп. директор на „Елаците-Мед” АД инж. Драгомир Драганов, представители на Геотехмин ООД, кметовете на Мирково, Пирдоп и Чавдар – Цветанка Йотина, Ангел Геров и Пенчо Геров, зам.кметът на Мирково Велко Лисев, както и кметските наместници на Бенковски и Петрич – Никола Чолаков и Николай Лилов, представители на основни и средни училища и читалища от района.

 

София Торолова,  директор „Административни и социални дейности“ в „Елаците-Мед” АД подчерта, че за четвърта година двете дружества предоставят възможност за творческа изява на младежите от Средногорието. „Тази година нашето събитие съвпада с Деня на християнското семейство, който е и ден на християнските добродетели, на които от векове се крепи българският народ. Сред тях са и родолюбието, саможертвата, вярата на героите, допринесли за пробуждането на народа и свободата на България. С тази идея, през 2015 година обявихме провеждането на първия ученически конкурс. Тогава, заедно с 6 училища-партньори от общините, в които Елаците и Геотехмин осъществяват дейност, започнахме едно пътуване към корените на историята, назад във времето. Вече 4 години миналото оживява в рисунки, есета и стихотворения” – каза в словото си още инж. Торолова.

През 2018 г., партньорите-участници са два пъти повече – 12 училища. За общините в Средногорието това са: ОУ „Георги Бенковски“, с. Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Челопеч, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Чавдар, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Златица, Аграрно-техническа професионална гимназия, гр. Златица, Професионална гимназия по механо-електротехника, гр. Пирдоп, ПГТХТ „Никола Димов“, гр. Пирдоп, СУ „Саво Савов“, гр. Пирдоп,  СУ „Любен Каравелов“, гр. Копривщица. Участие взеха ученици от 5 до 12 клас в категории „рисунка“ и „писмени творби“ със 181 предадени работи от всички училища.

Конкурсът е възможност за изява на учениците и за ползотворното партньорство между бизнеса и училищата. През юни 2018 г. бяха наградени всички победители, класирани на първо, второ и трето място. В издадените книжки са събрани отличените 96 творби.  „Днес, на този ден, искаме да благодарим на вас, учениците, директорите и учителите, подпомагали създаването на тези изключително талантливи творби, които ще видите в отпечатаните книжки. Изказваме благодарност и на членовете на клуб „Традиция“ – гр. Копривщица, които с интересните си презентации събудиха творческото вдъхновение на младите и те претвориха по оригинален начин съдби и дела на исторически личности, невероятни истории за родолюбие, безкористност, саможертва и вяра, много от които са неразривно свързани със Средногорието и трябва да бъдат съхранени за бъдещите поколения! Благодарим на всички, че приемате опазването и разпространението на националните ценности, идеали и култура за своя мисия и по този начин се превръщате в новите будители на нашето общество!” – с тези думи завърши инж. София Торолова.

Кристина Павлова, учител по рисуване в СУ „Саво Савов” Пирдоп изрази задоволството и гордостта си от представянето на нейните ученици в конкурса, като представи Тодор Иванов от 11 б клас, чиято картина е на корицата на книжката. На задната корица пък е картината на Василена Петканска от същото училище. Тя разказа, че работата с децата от горен курс е била лека и те са участвали с желание, тъй като каузата е била много важна за тях. Те са провели собствени проучвания по зададената тема и с радост ще участват и в бъдещи конкурси, организирани от двете дружества.

Директорът на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Челопеч, Весислава Панджерова, разказа, че училището е от първите участници в конкурса, и е създадена традиция учениците да се включват активно в изданията му през всичките години. Панджерова връчи на изпълнителния директор на Елаците-Мед, инж. Драганов, златният плакет на училището за принос в образованието в община Челопеч, за което е взето решение от педадогическия колектив.

За всички финалисти на конкурса бе подготвена специална изненада – в края на тържеството, заедно, учениците подредиха пъзел от над 150 части по картината на Васил Горанов „Ботев и Левски“.

Добави коментар