Тържествено откриване на III МФФ „Златен прах“ Челопеч

OtkrivaneZlatenPrah

На 21 юли в парк „Корминеш“ над Челопеч се състоя официалното откриване на третото издание на Международния фолклорен фестивал „Златен прах“. Той ще продължи до 24 юли, през което време участници от Аржентина, Испания, Русия, Грузия, Сърбия и България ще покажат магията на фолклорното богатство на всяка от страните.

По време на фестивала ще се проведе песенен конкурс за български вокални групи и хорове, както и танцов конкурс за фолклорни ансамбли и танцови състави.

ТАЗИ ГОДИНА ПОСРЕЩАМЕ ГОСТИ ОТ ПЕТ ДЪРЖАВИ

M.Bogdanova

• Маргарита Богданова, директор на МФФ „Златен прах” Челопеч, пред в. Камбана

 

– Г-жо Богданова, какво предстои да видим в програмата на МФФ „Златен прах” тази година?

– Основната цел на такъв род фестивали е публиката да се наслади на разнообразието от фолклор, обичаи, носии от различни страни и континенти. Да се обогати. Тази година в Челопеч идват представители на пет държави – Аржентина, Русия, Грузия, Сърбия и Испания. В международните групи, броят на участниците е най-малко 25 души. Има по 36 – 38 човека. Някои имат и певчески състав, и оркестър. Всяка от фестивалните вечери, те ще показват своите изпълнения – танци и песни. По изискване на програмата, ще бъдат различни. Последната вечер ще завърши с атрактивно представяне, което ще бъде зададено от домакините. Осигурявайки групи за фестивалите, ние поемаме ангажимент да имат поне още две участия в други фестивали в България.

– Ще има ли участие и на български състави?

– Да, разбира се. Ние продължаваме да отделяме внимание и на българския фолклор. Вече имаме над 40 заявки. През целия съботен ден, от 10 до 17 часа ще се проведе конкурс за автентичен и обработен фолклор. Категориите са четири. Изпълненията ще бъдат оценявани от тричленно жури – председател ще бъде Албена Безовска от Българското национално радио, а народната певица Бинка Добрева ще бъде един от членовете.

– А ще има ли конкурс и за народни танци?

– Той ще се проведе в неделя. Ще има и специална награда за изпълнение на авторски танц и постановка. Другата награда ще бъде за висопрофесионална интерпретация на танц, който се е наложил в хореографските среди. Конкуренцията ще бъде голяма. Участията ще бъдат разделени в 3 категории. В петчленното жури влизат представители на Музикалната академия в Пловдив, начело с проф. Дженева, и още две преподавателки, а в тяхна подкрепа ще работят Христо Димитров, ръководител на ансамбъл „Българе” и Росен Богданов, който е хореограф и главен секретар на IGF.

– Кои са домакините от българска страна тази година?

– Домакини ще бъдат читалище „Труд и постоянство 1901” Челопеч и ансамбъл „Българче”. Те ще посрещат гостите и в дните с участие на международните групи, също ще имат свои изпълнения. В първия ден на „Златен прах 2016” ще ни гостува Ансамбъл „Тракия”.

Ще закрием фестивала с изпълнение на българския състав, който спечели голямата награда.

– Къде ще отседнат представителите на петте страни?

– Тази година разчитаме на гостоприемството на Пирдоп – ангажирани са няколко хотела. Всички заедно ще се хранят в ресторант в Пирдоп. В този формат миналата година беше много весело. Понеделник, 25 юли, е свободен ден за групите, всяка една от тях има право да предложи различно забавление – басейни, екскурзия. По време на фестивала имаме и тийм-билдинг, аниматори.

– Имаше ли широк международен отзвук от първите две издания на Фестивала?

– Да, и това се усети най-вече тази година – значително по-рано и по-лесно се събраха групите. Още през февруари имахме яснота и заявки за участие. Имаме информация от Луис Монтеро, представител на Латинска Америка за България, който сподели, че след участието на мексиканската група през 2014 г., е имало много положителни коментари и отзиви, много им е харесало тук. Били са очаровани от начина, по който са посрещнати.

Към момента, проблем е, че не можем да осигурим преспиване на групите в Челопеч. Това е въпрос, по който трябва сериозно да се работи. Идеята за развитие е фестивалът да работи за общината и за местните хора. Обменяме опит с колеги от други фестивали за организационните въпроси.

– Как приемате предизвикателството да бъдете директор на такъв фестивал?

– Чувствам се в свои води – винаги фолклорът, танците и песните са били в сърцето ми. Така се чувствам свободна. За мен е удоволствие да работя в тази сфера.

 

Добави коментар