Тържествено откриване на обновената сграда на филиал „Невена Генчева“ в Пирдоп

Весела детска глъч огласи ДГ „Невена Генчева” в Пирдоп на 4 февруари. Поводът за това бе тържественото откриване на напълно обновената сграда на детското заведение.

Само няколко месеца след стартирането на ремонтните дейности по проекта за саниране на първата от трите сгради на ДГ „Чоконяни”, най-малките жители на Пирдоп вече имат възможността да бъдат обучавани и обгрижвани в красива, уютна и приветлива атмосфера.

Пред празнично украсения южен вход се наредиха малките домакини, техните учители, директорът Дамянка Алипиева, пом.-директорът Ани Цветкова, колеги от филиалите към детското заведение, представител на фирмата-изпълнител, Драга Сапунджиева от Аурубис България, кметът Ангел Геров, народният представител Лало Кирилов, представители на общинска администрация, медии. За родителите е организиран Ден на отворените врати.

Филиал „Невена Генчева” е първият успешно завършен обект от проекта „Ремонт на общинска образователна инфраструктура – ДГ „Пека и Карло Чоконяни“, ведно със сгради „Невена Генчева” и „Снежанка“, гр. Пирдоп”, по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е 1 534 176 лв., а само във филиал „Невена Генчева” са вложени около 500 000 лв.

Реализираните дейности осигуряват модерна, функционална, здравословна и енергийно ефективна материална база. За този кратък период бяха извършени: ремонт на покрива, хидро- и топлоизолация, подмяна на интериорни и екстериорни дограми, подмяна на отоплителната система, монтаж на термо-соларна система, боядисване на стени и тавани, полагане на вътрешна и външна фасадна мазилка, изградена нова рампа за достъпна среда и др.

Тържеството бе открито от директора Дамянка Алипиева, която припомни, че в края на месец август 2018 г., ремонтните дейности са започнали с откриването на строителна площадка. „Това ще остане един много значим ден в историята на детската градина в Пирдоп. Днес ние ще влезем в първата обновена сграда по проекта.” – каза още Дамянка Алипиева и покани кметът Ангел Геров. „Държа да подчертая, че не само кметът е работил по този проект, а цялата общинска администрация, и продължаваме да работим в този дух. Бих искал да се извиня, защото казахме, че ще я направим за по-кратък срок. Но за да бъде такава, каквато я виждате днес, извън проекта трябваше да се направят още допълнителни ремонти.” – допълни кметът Геров и благодари на всички, които са допринесли за този успех.

Със съдействието на народния представител Лало Кирилов и на министъра на образованието Красимир Вълчев са отпуснати допълнителни финансови средства – 60 000 лв., с които да бъдат подменени подовите настилки в трите сгради на ДГ „Чоконяни”. Кметът обяви още, че в края на месец февруари ще започнат ремонтните дейности в централната сграда „Чоконяни”. Геров добави, че организационно годината ще бъде притеснена, но трябва да се спазят сроковете, които има Оперативната програма, и на 15 септември 2019 г. и останалите две сгради да бъдат в завършен вид. Геров оцени високо качеството на изпълнение на строително-ремонтните дейности от страна на фирмата. Кметът каза, че има още какво да се желае по отношение на дворните пространства на детските градини, като ще се търси финансиране и за тяхното облагородяване.

Лало Кирилов също честити придобивката и пожела да има все повече такива поводи за радост в града, както и да се увеличават децата, които посещават детските градини.

Лентата на обновената сграда прерязаха Лало Кирилов и Ангел Геров, а в небето полетяха разноцветни балони. След церемонията, гостите имаха възможност да разгледат реновираните помещения, а децата от подготвителната група ги поздравиха със специална тематична програма, посветена на техния втори дом. Те първи прекрачиха прага му и бяха посрещнати с питка и шарена сол.

Отец Недко Бръмбаров отслужи тържествен водосвет за здраве, ползотворен учебен процес и ползване, и поръси всички със светена вода.

Бел. ред. – Откриването на първата санирана сграда на детска градина на територията на община Пирдоп идва след почти 10-годишна административна и бюрократична сага. Проектът за енергийна ефективност на трите сгради е входиран по Оперативна програма „Регионално развитие” в далечната 2008-2009 г. За да са изпълнени изискванията на различните държавни и европейски институции, през годините общинската администрация направи не една промяна и адаптация на проекта. Заедно с ръководството на детската градина, родителите и спонсорите, всички се подкрепяха и „кърпеха” положението на парче с надеждата, че един ден всичко ще бъде такова, каквото го виждате на снимките от откриването. И докато се отпускаха евросредства за други инфраструктурни проекти в страната, за детските ни градини все нещо не достигаше. В този ред на мисли, това е една голяма победа, която най-после се случи! Да е честита на Пирдоп, неговите най-малки жители и техните учители!