Тържествено откриване на новия център в Челопеч

Otkrivane_centyr_Chelopech

На 17 ноември в Челопеч се състоя тържествено откриване на обновения площад на селото. Присъстваха областният управител на София област Росица Иванова, кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, председателят на ОбС – Челопеч Николай Николов, жители и гости на общината.

Цялостното обновление на площада бе извършено по проект „Паркоустройство и озеленяване на централната част на с. Челопеч”, финансиран от ДФ „Земеделие” по мярка 322. Стойността на отпуснатите средства е 1 082 758 лв. и съфинансиране от община Челопеч в размер 57 869 лв. Работният проект е дело на фирма „НН 99 проект” ЕООД”, с управител Надя Найденова, изпълнител на строителноството е фирма „Галчев инженеринг” ЕООД, с управител Любомир Галчев. Строителният надзор на обекта се упражняваше от фирма „Пешев” ЕООД, с управител Сливен Пенчев.

Чрез изпълнението на проекта бе реновирано съществуващото пространство в централната част на Челопеч. Съществуващата дървесна растителност е съхранена и обогатена с нови дървесни видове. Изградени са алеи и е поставена нова паркова мебел и детски  съоръжения за игра. Изградена е подземна инфраструктура по европейски стандарти. Цялата ел. инсталация, захранваща центъра на Челопеч също е под земята. Парковото пространство е превърнато в привлекателно място за жителите на Челопеч, с възможност за граждански прояви, културни събития и забавления, като същевременно е обезопасена, осветена и достъпна за лица с увреждания.

По време на откриването поздравление към присъстващите отправи инж. Алекси Кесяков, който зави, че целта на общинското ръководство е да задържи младите хора в Челопеч, като превърне селото в атрактивно място, гарантиращо бъдеще за хората.

centyr_Chelopech

„Челопеч има богата история през вековете, голяма част от нея е написана на паметните плочи на монумента и на паметника зад нас. Всеки един от вас знае частица от тази история. Дедите ни са били част от тази история. След време ние също ще бъдем история. Но тя е важна единствено и само, ако има кой да я разказва. Гарантирайки бъдеще на младите хора в Челопеч и ние ще станем история. История, която се разказва и няма да се забрави. И този проект е малка стъпка в тази посока. Една стъпка, която показва по какъв начин да постигнем това. Сигурен съм, че всички вие искате вашите деца да бъдат около вас, да ви помнят и да се грижат за вас” – каза в словото си инж. Алекси Кесяков.

Росица Иванова пожела на жителите на Челопеч слънцето, изрисувано в настилката на новия площад, винаги да бъде огряно от истинското слънце, а този център да е озарен с усмивките и смеха на много жизнерадостни деца, както е в момента. „Наистина това е една значима малка стъпка в новата история на Челопеч, която гради младото и амбициозно ръководство на общината. Това е прекрасна придобивка, която украсява огърлицата от прекрасни общини в Софийска област и ви нарежда между селищата с най-красиви центрове в региона“ – подчерта Росица Иванова и пожела все повече подобни реализирани проекти, които да привличат гости в общината, за да има кой да предава на поколенията златната й история и богатства.

Приветствие към присъстващите отправи и певицата Поли Паскова, която изрази възхищението си от новата придобивка на челопечани. Тя пожела в новия център да се извиват много кръшни български хора.

Росица Иванова и инж. Алекси Кесяков прерязаха трикольорната лента, с което официално откриха новия център.

Тържеството завърши с прекрасните изпълнения на детски танцов състав „Българче”.

Добави коментар