Тържествено отбелязване на Съединението на България в Пирдоп

koncert_syedinenie_pirdop

На 6 септември 2016 г. беше отбелязана 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия с празнични чествания в цялата страна. Денят е обявен за официален празник на България с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година.

В навечерието на бележитата дата, на 2 септември, Пирдоп почете празника с тържествен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. Въпреки поредицата неработни дни и планираните пътувания, събитието привлече вниманието на обществеността и отбелязахме подобаващо годишнината.

Под диригентството на лейт. Лъчезар Кръстев Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на Република България. Всички присъстващи станаха на крака.

Пред събралото се множество, тържествено слово произнесе кметът на община Пирдоп Ангел Геров. В него той отбеляза, че Съединението е уникален акт от историческа гледна точка и е най-добрият пример за безкористен патриотизъм и себеотрицание в новата ни история. Кметът обърна внимание на датата 2 септември, на която в Пирдоп отбелязахме празника. – „Не случайно избрахме 2 септември, за да отбележим деня на Съединението. Първата акция, дала началото на Съединението на Княжество България с Източна Румелия е точно на този ден в Панагюрище. Жителите на бунтовния град активно се включват в движението за обединение, като на 2 септември, дни преди обявената дата, без да чакат нареждане от сформирания Централен комитет, вземат решение за сваляне на румелийската власт и обявяват Съединението в Панагюрище. Знамето, символ на обединението, е издигнато в Панагюрище от учителите Събко Милков, Тодор Хаджикирилов и Антон Оряшков. По-късно Събко Митков е учител в Пирдоп и Златица. В Златица има улица, която носи неговото име. Тази година се навършват 150 години от неговото рождение. В чест на тримата бунтари, които първи обявиха Съединението, ние отбелязваме събитието днес.“

Концертната програма продължи с тържествени маршове и патриотични песни. Репертоарът на гвардейците съчетава произведения от широк музикален диапазон – от българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз. Публиката аплодираше всяко изпълнение на уникалния по своята същност оркестър.

Началникът на Гвардейския представителен духов оркестър и главен диригент на Българската армия – майор Ради Радев, запозна публиката с историята на оркестъра, с церемониалните му функции и богата концертна дейност.

Източник: www.pirdop.bg – Сайт на община Пирдоп

Добави коментар