Туристически празник на хижа Свищи плаз – развитие и обогатяване на традициите

В слънчевото утро на 21 септември на поляната около хижа Свищи плаз беше оживено –  започва традиционният празник на хижа Свищи плаз. Въпреки ниските температури, най-смелите младежи от ТД „Свищи плаз-2013“ бяха пренощували на открито под звездите. Туристическата екипировка – раници, палатки и спални чували бяха закупени със средства, предоставени от Община Златица.

На сутринта, след закуска и задължителната чаша дъхав планински чай, младежите бяха нетърпеливи. Планинският водач Ваня Велчева поведе групата ученици, членове на туристическото дружество на поход към вр. Свищи плаз. Там се осъществи предварително уговорената среща с представители от ТД „Старопланински турист“ – Етрополе с председател Цанко Нинов. Двете групи, развели знамена, пристигнаха около обяд пред хижата, където бяха посрещнати с китка здравец, вкусна питка и шарена сол за „добре дошли“ от домакините.

Празникът започна с химна на България, който присъстващите уважиха със ставане на крака. Кметът Магдалена Иванова откри събитието с кратко слово, в което припомни традициите в туристическото движение и борбата за Независимост на България. Председателят на ТД „Свищи плаз-2013“ Здравко Тодоров прикани с едноминутно мълчание да бъде уважена паметта на Луко Муравенов – почетен член на дружеството, починал малко преди отбелязването на празника.

Представители на клубовете „Традиция“ от цялата страна бяха подготвили възстановка на събитията от лятото на 1867 г. в местността Старата бачия: близо до х. Свищи плаз са се срещнали  четите на Панайот Хитов и Филип Тотю. В битка с турците се е отличил с храбростта си знаменосецът Васил Левски. Тези исторически събития, описани от очевидците Васил Левски и Иван Кършовски са проучени от д-р Иван Иванов и са описани в книгата му „Златица и Пирдоп през Възраждането“. Веселин Рогачев беше написал сценария за възстановката, базирайки се на тези документи и с майсторската си дикция развълнува публиката. Мнозина си направиха снимки за спомен с участниците във възстановката и се възхитиха на автентичните костюми и оръжия.

Гайдарски състав „Родопчани“ огласи планината с българска народна музика, с което създаде неповторима празнична атмосфера. Хора от всички възрасти и различни краища на страната се почувстваха  горди българи – гърмежи и родопски песни се сляха в едно, напомняйки за юначни войводи.  На поляната пред хижата се извиха  кръшни хора.

БТС награди за активна туристическа дейност Здравко Тодоров с плакет, а най-изявените младежи получиха грамоти.

Стоян Зяпков беше подготвил изненада за учениците: те се състезаваха в стрелба с въздушна пушка. След три пробни изстрела, всеки имаше възможност да отстреля по един балон със скрита в него награда.

За доброто настроение на присъстващите допринесоха музикалните изпълнения на певицата Надежда Илчовска и качественото озвучаване от Петя Анева. Жоро Бонев направи видеозапис, качен в страницата на ТД „Свищи плаз-2013“, който дава възможност на всички интересуващи се да почувстват атмосферата на празника.

По стародавна традиция беше приготвен празничен курбан. Дарители на средства за закупуване на овцете  бяха Община Златица и гражданите Дончо Павлов, Иван Негойков, Иван Кръстанов, Димитър Гечев, Милен Илиев, Дойчо Панчев, Иван Николов Иванов – Феникс Метал ЕООД, Тортите на Ася и членовете на ТД „Свищи плаз-2013“.  Още от ранни зори Николай Ненов – майсторът на вкусния курбан ръководеше умело своя екип. Отец Недко Бръмбаров освети курбана и благослови всички присъстващи.

Богатата дейност на туристическото дружество през изминалата 2019 година беше представена в юбилеен вестник „Свищи плаз“ бр. 7, издаден с подкрепата на Община Златица. Благодарим на общинското ръководство за отзивчивостта към всички наши искания!

Събитията от Календарния план за 2019 бяха реализирани със спонсорството на нашите приятели от Аурубис България АД, Елаците-Мед АД и Дънди Прешъс Металс ЕАД. 

Благодарим Ви, че подкрепяте усилията ни в спортно-туристическото, екологичното и патриотично възпитание на  младежите от района!

 Надяваме се нашето партньорство да продължи.

Даниела Самарджиева – член на УС на ТД „Свищи плаз-2013“