Три медала за СК „Стоян Николов“ от ДЛП по борба в Сливен

Кристиян Петков стана републикански шампион в категория 47 кг

През изминалата седмица /12-13 февруари/ в град Сливен се проведе Държавното лично първенство за възраст деца.

В надпреварата взеха участие 18 деца от 29 клуба по борба от България. СК „Стоян Николов” Златица участва със седем състезатели в различните категории. В това първенство имахме двама дебютанти, които са ученици в четвърти клас, но се представиха добре.

В най-леката категория, до 30 кг, се бори Лоренсо Димитров, който въпреки, че няма достатъчно тегло за тази категория, се представи много силно. Започна в първи кръг с победа с технически туш. Във втората си схватка бе победен, но репесажната схватка отново победи с туш. Така, Лоренсо трябваше да се бори за бронзовия медал с миналогодишния шампион в тази категория. Противникът му бе доста опитен и победи, а нашият борец се класира на престижното пето място от 19 участника в категорията.

В категория 35 кг имахме двама борци, които се паднаха в една предварителна група. Евтим Стефанов, също дебютант, загуби в първи кръг и отпадна от първенството. Вторият ни представител бе Станислав Ненов, който е опитен и добре подготвен. Стаси започна силно, като постигна три победи и се класира на финала в спор за златния медал.

Самата среща протече много динамично, с обрати и за двамата състезатели. Но в крайна сметка, след като Станислав водеше по точки, допусна едно невнимание, от което неговият противник се възползва и успя да го победи. Така, Стаси за втори път е вицерепубликански шампион.

Георги Старошалиев се състезава в категория 42 кг. Започна добре, като постигна победа в първи кръг и победи в репесажната си среща. В спора за бронзовия медал, след като поведе по точки, Гошето допусна грешка, която предполагам, че се дължи на неговата неувереност и противникът му успя да го победи. В класирането Георги зае пето място, като в бъдеще очаквам от него по-добро представяне.

Най-добро представяне и класиране имаше Кристиян Петков в категория 47 кг. В самото състезание се видя, че нашият борец е добре подготвен, както физически, така и технически и тактически. Крис проведе пет схватки, като постигна пет победи с технически туш, и не позволи на неговите противници да му вземат нито една техническа точка. Крис заслужено спечели златния медал в категорията и се изкачи на най-високото стъпало на стълбичката за награждаване.

В следващата категория до 53 кг, Александър Петков, въпреки че бе доста по-лек от противниците си, се бори много успешно, постигна три победи и загуби само на полуфинала. В спора за бронзовия медал, Алекс бе убедителен, победи с туш и за първи път спечели медал от държавно първенство. Алекс има голям потенциал и смятам, че в бъдеще ще го поканя в следващите състезания, и особено след като достигне килограмите за тази категория.

Последната категория е +73 кг или тежка категория, както я наричаме. Там, наш представител бе Николай Алексиев, който доскоро се бореше в по-долната категория. Но след като качи доста мускулна маса, той предпочете да се състезава с най-тежките участници, които достигат до 100-120 кг. деца.

Ники има лично тегло около 78 кг, но това не му попречи да постигне две победи с туш. Допусна и две загуби и в крайното класиране зае престижното пето място от 18 участника.

СК „Стоян Николов” Златица изказва благодарност на г-н Мариян Медаров за оказаната материална подкрепа на борците от клуба, както и на предишни състезания го е правил и то винаги безкористно.

Иван Нешков,

треньор