Три златни медала за „Златолира“ от престижен фестивал

ChitalishteZlatica festival

За шести пореден път в гр. Свищов от 4 до 7 август се проведе Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”. Фестивалът се проведе под патронажа на Министерство на културата и с медийното партньорство на БНР И БНТ. Компетентно жури в рамките на дните на фестивала прослуша над 5 500 участника. Сред имената на журиралите са Юлия Цанкова – фолклорист, автор и водещ в БНР, Гуна Иванова – народна певица, д-р Силва Хачерян -държавен експерт в Министерство на културата и други.

НЧ ”Хр. Смирненски” взе участие с Женски народен хор „Златолира” и индивидуалните изпълнители Цветанка и Николина Георгиеви. Изпълненията им „Бела съм, бела юначе”, ”Падна мъгла”, ”Похвалила се невеста”, ”Сред селото, на мегдана” и „Море пила Вела” взривиха публиката, а журито изправяйки се на крака ръкопляскаше. Това за нас бе най-голямата награда, която получихме – любовта на публиката и признание на журито.

Изпълнителите ни бяха поканени да вземат участие в заключителния концерт на фестивала, което е огромна оценка за нашия труд и представяне.

Благодарност заслужават всички, които работеха неуморно под вещото ръководство на Мария Лешкова. Те още веднъж доказаха, че в трудни моменти се мобилизират и постигат високи резултати. За това красноречиво говорят и спечелените три златни медала на този престижен фестивал!

Дочка Белишка

Добави коментар