Тринадесети поетичен конкурс в Златица

Деня на поезията и музиката, 120 години от рождението на Христо Смирненски и своеобразно откриване на новия творчески сезон отбелязаха в НЧ „Христо Смирненски” гр. Златица. На 1 октомври, в малката зала на читалището се събраха много почитатели на писаното слово, за да научат резултатите от обявения по-рано тринадесети поетичен конкурс. Неговата тема бе „Децата на града” и е вдъхновена от едноименната творба на известния български писател.

Председателят на читалищното настоятелство Нели Михайлова откри вечерта и направи кратка ретроспекция на постигнатите успехи от самодейните колективи през летния сезон. Тя сподели, че през иначе почивния период, мъжката вокална група и женския тригласен хор са участвали във различни фестивали в страната и са завоювали призови места и медали. В Приморско, женският тригласен хор е бил удостоен с наградата на БНР, мъжката вокална група е била наградена от диригента на оркестъра към БНР, а танцов състав „Изгрев” е получила наградата на публиката. Нели Михайлова благодари на ръководителите на съставите Мария Лешкова и Станислав Меченов, както и на самодейците, които са се мобилизирали и са участвали в тези фестивали.

Председателят съобщи още, че е финализиран е проект по програма Виртуални библиотеки, като с отпуснатите средства е закупен скенер, чрез който се дигитализират издания от местния периодичен печат, справочната информация и литература. Те ще бъдат достъпни за потребителите чрез интернет. Вторият проект, който е одобрен от Министерство на културата, е за закупуване на нови книги в рамките на 3 000 лв. Така библиотечният отдел ще бъде обогатен с нова художествена литература. Михайлова изрази благодарността си към библиотекарите Мария и Димитър Овчарови за подготовката на документацията по проекта. Благодарение на тяхната методическа помощ, читалището в с. Църквище също ще получи финансиране за закупуване на нови книги.

След това бе представено журито, което е оценявало творбите, постъпили за конкурса –  председател бе Иглика Дионисиева, библиотекар, членове: Мария Овчарова, библиотекар и Димитър Андреев, писател и общественик. В първата възрастова група 10-12 години, първото място бе присъдено на Даниела Венкова, второто – на Николета Додова, а третото – на Йоана Минчева.

Владимира Пушкарова и нейната творба бяха класирани на първо място при участниците от 13 до 18 години. Второто място зае Мирослав Пенчев, а третото – Ивана Петрова.

Във възрастовата група от 19 до 30 години, Полина Кесова бе класирана на първо място, на второ – Десислава Петкова, а на първо – стихотворението на Ралица Николова.

В групата на най-възрастните поети, Нонка Дишлянова и Георги Чобанов заеха съответно третото и второто място. Първото място бе за Златка Кънева.

Изпълненията на пиано от ученичката Християна Петрова направиха препратка към деня на музиката. Всички наградени творби бяха прочетени пред публиката.

С пожелания за здраве и успехи в творчеството, журито връчи на отличените автори грамоти, книги и парични награди.

Добави коментар