Традицията на Коледа – народни песни, танци и обичаи в с. Смолско

koleden koncert smolsko

На 20 декември в салона на читалище „Отец Паисий” – Смолско, се състоя коледен концерт. Продуцент на концерта бе младата певица и студентка от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Цвети Грамова от Златица, внучка на баба Иванка Миткова, певица от известната група за автентичен фолклор в с. Смолско.

На концерта присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, кметът на Смолско Димитър Райков, председателят на пенсионерския клуб, много жители и гости на селото. Събитието бе посветено на Коледните и новогодишни празници и протече в духа на българския фолклор. Откриването направиха малките коледари с песните „Стани Нине” и „Ой Коледо”, които получиха краваи.

Последва ги групата за автентичен фолклор към читалището. Тя е създадена през 1976 г. и до днес пази и съхранява местния и национален фолклор и достойно го представя на регионални и национални сцени.

След това се изявиха семейство Грамови, към фолклорен клуб за народни песни и танци. „Цветница 94” – Златица. Те изпълниха „Средногорска копаница”, „Мари моме” „Иди ми мамо поискай”.

Цвети Грамова завладя публиката с „Вино пият петдесет юнака” и „Мятало Ленче ябълка”. Детският танцов състав представи ръченица, изпълнена от Дилянка, Екатерина, Тодор, Мартин, Александър и Цеко. Братя Грамови ни въведоха в магията на добруджанските танци, а Екатерина Трифонова изпълни самостоятелно автентичната песен „Стоян си стадо поведе”. Димитър Андреев прочете своето стихотворение „Рождество”, а на сцената огряха, танцьорките от клуб за народни танци „Наше село” към читалище „Отец Паисий”, с ръководител Цвети Грамова. Тя изпълни дайчово хоро и шопска ръченица. По стара смолянска традиция, когато на мегдана се пее, свири и танцува, завършва се с химна на Смолско. На сцената той беше изпълнен от всички изпълнители.

Председателят на читалището Димитър Андреев благодари на Цветанка Йотина и Цвети Грамова, която получи стихосбирката „Ехо от залеза”, както и стихотворение, написано за Смолско и посветено на нея. С обръщение към всички той пожела светли и всели Коледни и Новогодишни празници.

Дядо Коледа с препълнен чувал зарадва децата с подаръци. Веселията, танците и хората се пренесоха в салона и не стихнаха до късния следобед. Жителите и гостите на Смолско преживяха едно много трогателно и паметно Коледно тържество.

Димитър Андреев

Добави коментар