Тим Курт: „Аурубис“ има ясна стратегия за намаляване на въглеродния отпечатък наполовина до 2030 г.

Изпълнителният директор обсъди трансформацията на медната индустрия с Радан Кънев и Анна-Мария Карялайнен на форума NetZero

„Аурубис“ има добре обмислена стратегия и цел за намаляване на въглеродния си отпечатък с 50% до 2030 г. в сравнение с 2018 г. Ще увеличим собствения си фотоволтаичен капацитет в България до 42 MW до края на 2026 г. с изграждането на още три соларни централи“. Това заяви Тим Курт по време на форума „NetZero 2023”. Изпълнителният директор на „Аурубис България“ дискутира развитието и трансформацията на медната индустрия с Радан Кънев – член на Европейския парламент и докладчик по Директивата за емисиите от промишлеността и Анна-Мария Карялайнен – директор „Енергия и климат“ на Европейския институт за медта (European Copper Institute). Дискусионният панел за бъдещето на медодобива беше насочен към предизвикателствата за постигане на климатичните цели, свързани с европейските регулации.

„Работим и по други проекти за възобновяема енергия, които включват проучвания за оползотворяване на отпадна топлина, вятърна и водна енергия, успоредно с програмата ни за оптимизация на потреблението чрез поетапна подмяна на енергоемко оборудване с по- ефективно“, каза Курт. „Нарастващото търсене на мед е логичен резултат от прехода към нисковъглеродна икономика и най-голямата инвестиция на групата „Аурубис“ в единичен проект в България досега – разширяването на капацитета за катодна мед до 340 000 тона годишно, изцяло отговаря на тенденциите. Увеличеното производство ще донесе и повече добавена стойност за икономиката на страната”, подчерта още Тим Курт.

Форумът „NetZero” се провежда за трета поредна година и целта му е да даде платформа за обсъждане на ключовите теми за зеления преход и ESG регулациите. Събитието, организирано от „Икономедиа“, събра политици, международни експерти, лидери на компании и представители на финансовия сектор.