ТД „Свищи плаз -2013“ – изкачване на Трънския Матерхорн

На 13 и 14 август 2022 година ТД „Свищи плаз-2013“ гр. Златица проведе туристически поход до Гребен планина. Събитието беше част от Календарния план на дружеството за 2022 г. Рано сутринта на 13 август се отправихме към гр. Трън с осигурен от Община Златица автобус. Ориентирахме се по картата и лесно намерихме отбивката на пътя, където започна изкачването. Времето беше облачно, но без да вали и много приятно за туризъм. По маршрута ни имаше доста препятствия под формата на едри камъни, но самият преход беше сравнително лек. Пътеката криволичеше нагоре-надолу точно както зъбите на гребен. Последователно изкачихме върховете Стакьов камик и Драговски камик. С височина от 1118 метра Драговски камик не е труден за изкачване, но поради островърхата си форма е наречен Трънски Матерхорн. Пред погледа ни се разкриваше чудна гледката към редуващите се зелени хълмове на българска и сръбска територия. На самия връх имаше избеляло от слънцето българско знаме, което решихме да сменим с ново. Направихме си снимка за спомен и започнахме спускането. Небето започна да се затъмнява и да гърми, затова някои от членовете подканяха да се отправим по-бързо надолу, за да можем да посетим и водопада. Отново пътеката криволичеше по каменните зъби на Гребен планина. Целият преход ни отне около 4 часа с редовните почивки и паузи за фотосесии.

Тъй като не бяхме преуморени, решихме да посетим Врабчански водопад, който не беше далеч. До него се стигаше за 15-20 минути по асфалтирано шосе и кратка пътека, която се спускаше към коритото на реката. Разхладихме се и направихме кратка почивка. Имахме план да посетим и ждрелото на р. Ерма, но пътят се оказа затворен. затова се насочихме към хижа Ерма, където щяхме да пренощуваме.

На следващия ден, 14 август, бяхме планирали да посетим два музея. След закуската се насочихме към с. Студен извор, където посетихме Музея на киселото мляко. Там изслушахме беседа, в която ни разказаха за Стамен Григоров – български учен, открил и патентовал бактерията Лактобацилус булгарикус. След това тръгнахме към с. Бусинци, където се намира Музея на керамиката. Нашият интерес към този музей беше провокиран от книгата „Глина“ на Виктория Бешлийска. Там ни показаха традиционната бусинска керамика и научихме за нейното приложение в бита, както и за провежданите пленери.

Завърнахме се в Златица заредени с добро настроение и обогатени знания за природата, бита и историята на Западните покрайнини.

Обръщаме се към нашите партньори – Община Златица, Аурубис България АД и Елаците-Мед АД, с благодарност за подкрепата! С Ваша помощ ТД „Свищи плаз-2013“ гр.Златица вече за девета година продължава да запознава нас, младите хора, с историята и природните красоти на България.

                                                   Николета Марчева – ученичка от 8. а клас
СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица

Снимки: Иван Савов и Петър Белишки