Танцов клуб „Мирковско хоро“ – с успешно участие в Международен ЕТНО фестивал Белград

 

 

 

Танцов клуб „Мирковско хоро”, с ръководител Камелия Иванова, взе участие в VII-ия Международен фолклорен фестивал ЕТНО ФЕСТ Белград. Той се проведе на 20 и 21 октомври в Културен център „Влада Дивлян”.

Участие взеха 11 ансамбъла от Индия, Словакия, Румъния, Хърватска, Сърбия, като едни от българските представители на фестивала бяха и дамите от клуб „Мирковско хоро”. Една от целите на организаторите на фестивала е сближаването и опознаването на културите на други народи и разбирателство чрез изкуството.

Повече от 200 участници представиха богатството и разнообразието от традиционни игри и песни от страните, от които идват. „Мирковско хоро” завладяха публиката с изпълнението на четири танца – Буенек, Четворно хоро, Кукунеш и Петрунино хоро.

Фестивалът бе подкрепен от Министерството на културата и информацията на Република Сърбия, Община Раковица, Община Палилула и Културен център „Влада Дивлян”. В същия център своите репетиции провеждат танцьорите от Националния фолклорен ансамбъл на Сърбия „Коло”.

Кметът на община Раковица Владан Коцич, заедно с членовете на Общинския съвет Снежана Предойевич и Боян Богданович, посрещна представителите и ръководителите на гостуващите групи. След кратко представяне и разговори, бяха разменени рекламни сувенири и подаръци. Момичетата от Мирково подариха рекламни материали за община Мирково и фирма „Екомаат”.

В свободното си време, дамите от Мирково посетиха крепостта Калемегдан, белградския зоопарк, църквата „Св. Сава“, главната улица „Княз Михаил”, както и улицата, която никога не спи – „Скадарлия”. На връщане, те посетиха и крепостта в град Ниш.

Танцов клуб „Мирковско хоро” изказва своите искрени благодарности към ръководството на община Мирково и „Елаците-Мед” АД за оказаната финансова подкрепа за това участие.

Добави коментар