С почит и преклонение

dav
dav

На 2 януари пред паметника на Освобождението в Златица се състоя поклонение по повод 139 години от освобождението на града от турско робство. Присъстваха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, председателят на ОбС – Златица Асен Плахов, общински съветници, служители от ОбА, граждани. Шествието започна от Читалище „Хр. Смирненски”,  начело със знамена, духова музика и мажоретния състав на СУ „Св. Паисий Хилендарски”.

Пред паметника инж. Магдалена Иванова направи обръщение към присъстващите. По повод честването беше изнесена кратка програма. Присъстващите почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание. В знак на признателност към подвига на освободителите, венци и цветя бяха поднесени от името на общинската администрация, ОбС, читалището и гражданите.

Почит бе отдадена и пред паметника на солдат Никифор в с. Църквище – първият загинал за свободата на жителите на общината войник, от отряда на ген. Гурко. Кметският наместник Стоянка Петрова произнесе слово, в което припомни историята на загиналия руски войн. Венци и цветя бяха поднесени от името общинската администрация, ОбС и граждани. В честването участие взе и златишкият клуб „Традиция”.

 

Добави коментар