С поклон и благодарност към детския талант

НЧ „Светлина 1905“ с. Буново

Стана вече традиция децата самодейци към НЧ „Светлина-1905 г.” – с. Буново да бъдат възнаградени за ентусиазирания си труд в полза на културния календар на читалището ни. Въпреки примамливото лято, въпреки изкушението на планинската река, те съумяха да съчетаят игрите с ангажимента си за есенния концерт на читалището и да подготвят една разнообразна и идейна програма. Таня Гинкулова – жената, която съумя с много такт и търпение, се зае да дообработи техните идеи. И всичко  това блесна на концерта. Удовлетворение, радост и гордост се четеше в очите на деца и родители. Всички се радвахме на този неподправен детски ентусиазъм, защото виждаме как постепенно традициите се възраждат, все повече желаещи се включват в самодейните инициативи.

Тази отдаденост в полза на хората трябваше да се възнагради. Най-доброто решение беше екскурзия с познавателна цел. Маршрутът – Сопот-Карлово-Клисура.  Благодарение на събраните средства от кулинарния Великденски базар и финансовата помощ на „Елаците-Мед” АД, екскурзията беше факт. Потопихме се във възрожденския Сопот и по калдъръмените  улички стигнахме до Вазовата къща, разгледахме експозицията, говорихме за Иван Вазов, за романа „Под игото”, повестите му и незабравимите стихове, посветени на историческите събития, свързани с освобождението ни. Женският метох ни грабна със спомена за Левски и невероятната беседа на игуменката, която ни върна много години назад, за да сведем глави пред иконата на българите – Васил Левски.

В Карлово и Сопот продължи историческата разходка, а обядът в едно китно битово ресторантче успокои душите и намести впечатленията. След това Клисура отново ни понесе на вълните на историята. Топчето – толкова истинско и привлекателно, учено в часовете по история, но видяно на живо, впечатли децата.

Априлската епопея няма как да се забрави, когато можеш да чуеш и видиш, когато усетиш жаждата за свобода на нашите възрожденци, когато стане така, че тя оживее в душите ни.

Обратният път беше края на едно вълнуващо преживяване.

Милена Петровска
Председател на НЧ „Светлина-1905г.“
с. Буново

с