С нови познания от летния курс в Англия

LetenKursVAngliqAurubis3

От 7 до 21 август единадесетокласниците  Георги Димитров от СОУ „С. Савов” – Пирдоп и Симеон Милев от НПМГ „Акад. Л. Чакалов” – София, бяха на летен езиков лагер в Борнмът, Великобритания. Както вече писахме, те имаха този шанс, благодарение на отличното си представяне на финалния тест в езиковия курс, организиран от Аурубис България през м. юли.

На 24 август в Информационния център на компанията се проведе среща с Георги и Симеон с представители на местните медии. По време на срещата присъстваха също и Мануела Тотева – мениджър „Комуникации” в Аурубис България, и Драга Сапунджиева – координатор социални програми и информационно обслужване.

Георги:

– Пътуването от България до Лондон бе изтощително. Бяхме настанени при приемни семейства, по подобие на част от проектите по Еразъм+. По този начин се запознахме с британската култура и опитахме от английската кухня. Семействата бяха просто страхотни, аз бях отседнал при семейство Дийн, които ме възприеха като част от тях. Те имат две малки дечица – Чарли и Джейми, прекарах страхотно с тях. През първия ден имах мисия да намеря училището, което бе сравнително близко до моя дом, около 20 минути пеша. Плажът пък бе на 1 час пеша. Дори в началото се изгубих и се наложи да питам за посоки. Тогава видях колко са добри хората и винаги можеш да разчиташ на тях за помощ. Направи ми впечатление колко са по-мили и различни. Една жена ми помогна и ме заведе до улицата и къщата, в която бях настанен.

LetenKursVAngliqAurubis1

През първия учебен ден се състоя разпределяне на учениците на такива, които вече са посещавали училището и ваканционни ученици, каквито бяхме ние. След разпределянето направихме тест за ниво на владеене на английски език, като двамата със Симеон сме на ниво С1, за което получихме и сертификат. Ние бяхме и в един клас по време на двете седмици. След това имахме туристическа обиколка с автобус по забележителностите на Борнмът и съседния му град Пул.

Учителите, които ни преподаваха се казваха Клеър и Мати и бяха много очарователни. Те бяха учители, които са в това училище, за да се обучават да преподават. Много бе интересно, че те веднага разбираха какви проблеми имаха учениците и искаха да ги разрешат на момента. Ако в България училищата бяха такива, бих посещавал училище и през ваканцията. В училището само учителите бяха местни, а всички ученици бяха от други държави. Имаше ученици от Германия, Турция, Швейцария, Франция, Испания, Япония, Корея.

По време на заниманията имаше и различни дейности. Учихме до обяд, а след това имахме време да обядваме в училищния стол. Там предлагат четири главни ястия, като едното от тях винаги беше пържени картофи, а другите бяха меса. Тъй като имаше много мюсюлмани, не се предлагаше свинско месо.

Следобед имахме време да се подготвим за различните дейности, които започваха от 13:30 до 16 ч. Дейностите бяха най-различни като волейбол, каране на ролери, танци, карибско парти.

По време на този курс, използването на английския език беше много полезно, интересно и лесно. Ще продължавам да развивам владеенето на английски език, като си комуникирам с хората, с които се запознах по време на езиковия курс в Англия.

Симеон

– За мен това не е първото излизане в чужбина, но ми е първото по-далечно място, което посещавам. До сега съм бил само в Румъния, Хърватска, които са по-близки на нас държави. Като цяло ми беше много приятно в Англия. От време на време се случваше да ми доскучава и да няма какво да правя. Въпреки това, програмата беше доста добре запълнена.

LetenKursVAngliqAurubis2

За мен бе много интересно посещението ни в Лондон. Там успях да видя английската гвардия и каква точно е работата им. Половината време те стоят мирно на пост, а през останалото време тренират, за да защитават кралицата.

Настанен бях при семейство Ланч, чийто дом бе близо до училището. Приятно ми беше да стоя при тях.

Хората в училището бяха от 8-годишни до над 50-годишни. Имаше два класа за напреднали, като в единия от тях бяхме и ние. Той се състоеше от 15 човека. Имахме съученичка в класа, която бе на над 50 години. Тя бе много мила с всички нас, дори казваше, че могла да ни бъде баба.

Добави коментар